Nieuwbouw

20% van bouwbedrijven overtreedt wetgeving

Uit de resultaten van de eerste gecoördineerde nationale controleactie in de bouw blijkt dat 20 procent van de gecontroleerde werkgevers en 15 procent van de gecontroleerde werknemers in de bouwsector de sociale wetgeving op een of meer punten met de voeten treedt.

Bouwunie, de bij Unizo aangesloten Unie van het KMO-bouwbedrijf, vindt het goed dat de inspectie de bouwwerven goed en meer controleert en zo illegale tewerkstelling opspoort. Zwartwerk en alle andere vormen van oneerlijke concurrentie in de bouwsector moeten streng en kordaat aangepakt worden. Dat is ook de reden waarom Bouwunie zelf aan de bevoegde overheid heeft gevraagd om gerichter te controleren én regelmatig overleg pleegt met o.a. de bevoegde staatssecretaris voor de coördinatie van de fraudebestrijding Carl Devlies.

Bouwunie heeft geen inzage in de ernstgraad van de vastgestelde inbreuken. Het niet aanwezig zijn van een arbeidsreglement op de bouwplaats of het niet-naleven van een puur administratieve regel is uiteraard van een totaal andere orde dan het tewerkstellen van illegale werknemers of het misbruik maken van tijdelijke werkloosheid (stempelen en werken tegelijkertijd). Inbreuken zoals deze laatste twee moeten absoluut streng aangepakt worden.

Bouwunie wijst er in deze nog eens op dat de overheid in haar beteugelingsdrang zo te werk moet gaan dat de rotte appels eruit vliegen. Ze legt best geen bijkomende regeltjes en administratieve rompslomp op aan de talrijke bouwbedrijven die wel ter goeder trouw handelen. Wie illegale tewerkstelling organiseert en andere wetten en regels aan z’n laars lapt, trekt zich ook niets aan van bijkomende verplichtingen waardoor dergelijke werkwijze het doel voorbijschiet. De “slechten” ontspringen de dans en de bonafide bouwbedrijven krijgen extra lasten opgelegd. Voor Bouwunie is het onaanvaardbaar dat er bijkomende verplichtingen worden opgelegd aan bedrijven die niet frauderen. De bouwbedrijven zijn de bijkomende administratieve verplichtingen zat. De overheid moet de bestaande wetgevingen maximaal hanteren om de fraudeurs te pakken en beter gebruikmaken van haar verschillende databanken (door ze beter met elkaar te laten communiceren) om zo nog gerichter te kunnen controleren. In geen geval mag de ganse sector onderworpen worden aan verplichtingen die enkel nuttig of uitvoerbaar zijn op grote werven.