Algemeen

Confederatie Bouw strijdt tegen zwartwerk

De Confederatie Bouw zet het licht op groen voor twee nieuwe maatregelen in het kader van de bestrijding van zwartwerk en sociale fraude: een hardere aanpak van het misbruik van tijdelijke werkloosheid en een betere controle door middel van elektronische registratie van de aanwezigheid op de bouwplaats.

De Confederatie Bouw zal een administratief samenwerkingsprotocol ondertekenen om de strijd aan te gaan tegen het misbruik van tijdelijke werkloosheid om economische redenen. Samen met de sociale inspectiediensten en de werknemersorganisaties wil de Confederatie Bouw komen tot een hardere aanpak. Uit statistieken blijkt dat 3 à 4% van de bouwbedrijven een verdacht profiel vertonen.

In 2009 werd bij sectoraal akkoord beslist om een systeem van monitoring op te starten. Uit de analyse van de gegevens blijkt nu dat relatief weinig bouwbedrijven gebruik maken van het systeem van tijdelijke werkloosheid om economische redenen. 54% van de bouwbedrijven maakte in 2009 helemaal geen gebruik van het systeem. 25% van de bedrijven maakte er gebruik van voor minder dan 10% van het totaal aan gepresteerde werkdagen. Slechts 10% van de bedrijven zit boven de 30% van het totaal aan gepresteerde werkdagen. Maar 3 à 4% zit boven de 100%, wat een abnormale graad van tijdelijke werkloosheid is.

De sociale inspectie identificeerde na kruising van de gegevens met verschillende databanken een 50-tal ondernemingen waarbij zware vermoedens gelden dat er in het zwart wordt gewerkt. In de komende maanden komen dan ook gerichte controleacties. De Confederatie Bouw kan dit enkel toejuichen omdat op die manier het deloyaal effect voor andere bouwbedrijven verdwijnt. Concurrentie moet eerlijke concurrentie zijn!

Elektronische registratie

De Confederatie Bouw pleit ook voor de invoering van een systeem van elektronische registratie van eenieder die aanwezig is op de bouwplaats, ongeacht het paritair comité, het sociaal statuut of het land van herkomst. Op bouwplaatsen dient een werkgever een systeem ter beschikking te stellen om de aanwezigheid van zijn werknemers op elektronische wijze te registreren. In eerste instantie kan een document met een barcode afgeleverd door de bevoegde instantie. Later kan dit papieren document worden vervangen door een badge die elke werknemer bij zich moet hebben. De Confederatie vraagt dat hieromtrent een wetgevend initiatief wordt genomen.

De Confederatie Bouw wil krachtige hulpmiddelen creëren voor de strijd tegen zwartwerk en sociale fraude. Met meer dan 30.000 bouwbedrijven en een omzet van 16,30 miljard euro is de bouwsector een belangrijke sector van de nationale economie die voor meer dan 5% bijdraagt tot het bbp. In het kader van de budgettaire oefening van de regeringen in ons land kan de strijd tegen zwartwerk in de bouw een belangrijk hulpmiddel zijn.

Ook interessant


Build for Life