Bouwsector mist afspraak met digitaal zoekende (ver)bouwer

  BE   20 maart 2015 Bron: Ketchum
Steeds meer Belgen zoeken online of mobiel naar bouwmaterialen en vakmensen. Op 10 jaar tijd is de interesse in ‘Huis en Tuin’-onderwerpen bij Belgische internetgebruikers met maar liefst 39% gestegen (Google Trends). Hiertegenover staat een grote achterstand op het vlak van digitale communicatie bij bedrijven in de bouwsector. Een sample van 13.000 websites van Belgische bedrijven in de bouw- en renovatiesector scoort gemiddeld slechts 61% en blijkt voor amper 18% aangepast te zijn voor smartphones en tablets. Hoog tijd dus om deze kloof te dichten.

Een gemiste opportuniteit volgens Laurent Lejeune, Chief Marketing Officer van goudengids.be: “De gemiddelde vakman in de bouw-, renovatie- en tuinsector staat liever op de werf dan achter de computer. En terecht. Als je weet dat één Belg op twee een smartphone heeft en deze constant gebruikt in zijn zoek- en aankoopproces, dan is online en mobiel aanwezig zijn en gevonden worden vandaag essentieel voor elke ondernemer.

Eerder klassieke media dan online communicatie

De bouwsector is belangrijk voor de Belgische economie. De sector staat garant voor ongeveer 14% van de ondernemingen, voor 12% van de starters en meer dan 6% van de totale werkgelegenheid in België. 92% van de bouwbedrijven zijn kmo’s met minder dan 9 werknemers.

De sector verkeert echter in moeilijkheden. Niet alleen de haperende economie zorgt voor malaise, maar ook aan de groeiende administratieve en fiscale complexiteit van bouwen en verbouwen in België gooit roet in het eten. De bouwondernemer heeft een broertje dood aan administratie en computers. Ook aan digitale marketing en online communicatie, zo blijkt.

“Kwalitatief onderzoek van de bouwsector geeft aan dat de gemiddelde bouwondernemer eerder op klassieke media zoals reclameborden en advertenties vertrouwt en op mond-tot-mondreclame,” licht Laurent Lejeune, Chief Marketing Officer van goudengids.be toe. “Ze gaan af op het persoonlijk contact en staan liever op de werf dan achter een computerscherm.”

Nochtans bewijst het online zoekgedrag van de Belgische (ver)bouwer dat deze verwacht vakmannen en bouwmaterialen op het internet te vinden. “De Belgische bouwsector mist echter de digitale afspraak met zijn potentiële klant,” gaat Lejeune verder. “Een analyse van 13.000 websites van Belgische bouwbedrijven bewijst dat deze een matige score van 61% hebben (Woorank). Bovendien heeft minder dan één op vijf websites een mobiele versie (Woorank), terwijl de helft van de Belgen over een smartphone beschikt en deze actief gebruikt in zijn zoek- en aankoopproces.”

infographic digitale adoptie in bouwsectorinfographic digitale adoptie in bouwsectorinfographic digitale adoptie in bouwsectorinfographic digitale adoptie in bouwsectorinfographic digitale adoptie in bouwsector

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo