Architecten positief over bouwaanvraag via computer

  BE   1 september 2014 Bron: NAV
Architecten positief over bouwaanvraag via computer
De architecten zijn tevreden met de digitale bouwaanvraag, zoals die vanaf morgen mogelijk wordt in drie Vlaamse gemeentes. Uit een recente bevraging van NAV, de grootste Vlaamse architectenorganisatie, blijkt dat een meerderheid van de architecten voorstander is van deze administratieve vereenvoudiging. Hoewel de maatregel niet betekent dat de hoeveelheid werk voor de architect zelf vermindert, bevordert het wel de efficiëntie bij de gemeentebesturen. In eerste instantie hoopt NAV dan ook dat de digitale bouwaanvraag voor een verkorting van de behandelingstermijnen zorgt. Verder blijkt uit de enquête ook dat architecten hopen op nog uitgebreidere toepassingsmogelijkheden in de toekomst.

Vanaf morgen starten Brasschaat, Wetteren en Maasmechelen met de digitale bouwaanvraag. Een internetloket zal toelaten om digitaal een aanvraag of melding in te dienen met alle bijhorende stukken. De bouwheer hoeft dus geen veelvoud aan plannen meer in te dienen, maar kan deze in PDF uploaden. Nadien kunnen de betrokkenen de stand van zaken opvolgen, tot en met de definitieve beslissing. Het systeem zal de gemeentebesturen toelaten om de aanvragen op een eenvoudigere manier te behandelen. Daarnaast vermijdt het loket dat bepaalde informatie twee keer moet worden ingediend. Ook de papierberg verkleint.

NAV is voorstander van deze administratieve vereenvoudiging. We hopen dat hierdoor de behandelingstermijnen verkort kunnen worden, gezien het tijdsverlies door postzendingen weggewerkt wordt. Anderzijds wijzen we erop dat het werk van de architect an sich hierdoor nauwelijks vermindert. De papierkost, die nu verdwijnt, vertegenwoordigt immers slechts een fractie in de kost voor het aanmaken van een bouwaanvraagdossier. De door de architect aan te rekenen kostprijs hiervoor zal dus niet substantieel verlagen. De besparing komt in de eerste plaats de gemeentebesturen ten goede. NAV hoopt verder dat na Brasschaat, Wetteren en Maasmechelen de andere Vlaamse gemeenten snel volgen met het aanbieden van de digitale bouwaanvraag.

Breed draagvlak bij Vlaamse architecten: slechts een tiende van hen wil verder op papier blijven werken

Uit een enquête die NAV eerder dit jaar uitvoerde bij meer dan 600 architecten, blijkt dat ze klaar zijn voor de digitale bouwaanvraag. Slechts een minderheid (11,4%) wil verder op papier blijven werken. Twee derden van de architecten vindt de gebruiksvriendelijkheid van het systeem erg belangrijk, en bijna 60% hoopt dat de tool in de toekomst ook toelaat extra informatie te downloaden, zoals zonering, nutsvoorzieningen, van toepassing zijnde verordeningen en voorschriften, e.d.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo