Minister steunt digitaal alternatief voor visumstempel architecten

  BE   8 december 2009 Bron: NAV
Minister steunt digitaal alternatief voor visumstempel architecten
Gisteren ontving Vlaams minister Philippe Muyters een delegatie van de Vlaamse architectenorganisatie NAV. Ze overhandigde de minister een petitie die ondertekend werd door bijna 2000 architecten. De petitie pleit voor een digitaal alternatief voor de verouderde visumstempel.

Het zetten van een visumstempel op bouwaanvragen werd op vraag van de Orde van Architecten ingevoerd om ervoor te zorgen dat niet-architecten geen bouwaanvraag kunnen indienen en dat met andere woorden enkel gerechtigde architecten het beroep kunnen uitoefenen. Het systeem is echter niet meer van deze tijd: de administratieve rompslomp die gepaard gaat met het afstempelen van de bouwaanvraag doet ietwat middeleeuws aan. In deze gedigitaliseerde en geïnformatiseerde tijden moet het mogelijk zijn om een eenvoudig alternatief te ontwikkelen. NAV vraagt dan ook een vereenvoudiging van het systeem aan de Orde van Architecten enerzijds, en een wijziging in het document van de Stedenbouwkundige aanvraag aan minister Muyters anderzijds.

Minister Muyters: “Ik steunt deze administratieve lastenverlaging ten volle en wil er snel werk van maken. Het betreffende uitvoeringsbesluit dat de dossiersamenstelling voor een stedenbouwkundige vergunningsaanvraag regelt, is momenteel reeds in herziening. Op deze manier kan de dossiersamenstelling een stuk eenvoudiger verlopen in de toekomst. En daar wordt iedereen beter van: de opdrachtgever, de architect én de overheid.”
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo