Nieuwbouw

Bouwaanvraag moet sneller, goedkoper en eenvoudiger

Dat de termijnen voor een bouwvergunningsaanvraag verkort moeten worden, staat buiten kijf. Maar het afschaffen van de bouwvergunning bij verkavelingen is een brug te ver. Dat zegt de Vlaamse architectenorganisatie NAV in een reactie op een voorstel van de Vlaamse Parlementsleden Mercedes Van Volcem en Dirk Van Mechelen (Open VLD). NAV pleit voor kortere doorlooptijden door de procedures en regelgeving helderder en doorzichtiger te maken, en dit voor álle aanvragen.

Als een goedgekeurde verkaveling duidelijke verkavelingsvoorschriften heeft, is het energieverspilling om elke individuele bouwheer nadien nog eens te verplichten een bouwvergunning aan te vragen. Dat zeggen oppositieleden Mercedes Van Volcem en Dirk Van Mechelen. Zij hebben een voorstel van decreet ingediend om de bouwvergunningsaanvraag in dat geval te vervangen door een meldingsplicht. Om de overheid een minimale controle te geven, stellen de parlementariërs voor de woning te laten afpalen door een gemeentelijk ambtenaar.

Enkel een goedgekeurde bouwaanvraag geeft voldoende rechtszekerheid

NAV is grote voorstander van administratieve vereenvoudiging. Vraag is of dit voorstel de juiste remedie is voor de kwaal. Momenteel is de procedure om een vergunning te krijgen in een verkaveling of BPA of RUP al heel eenvoudig, als het project niet afwijkt van de voorschriften en het stedenbouwkundig plan.

Architecten spelen een prominente rol in het bouwproces, als padvinder in een oerwoud van wetgevingen en procedures. Verkavelingsvoorschriften zijn niet zelden voor interpretatie vatbaar. Bepaalde verordeningen verschillen van gemeente tot gemeente en spreken elkaar soms tegen. Bovendien vallen bepaalde verkavelingsprojecten zowel onder de bepalingen van een BPA (Bijzonder Plan van Aanleg) of RUP (Ruimtelijke Uitvoeringsplan) als onder die van (een) gemeentelijke verordening(en). Enkel een door de gemeente goedgekeurde bouwaanvraag geeft de bouwheer rechtszekerheid over zijn bouwplannen.

Regelgeving vereenvoudigen, procedures versnellen

NAV vraagt zich ook af of gemeentelijke ambtenaren wel goed geplaatst zijn om het gebouw te laten afpalen, zoals in het voorstel voorzien is. Daarnaast dreigt deze extra workload de werking van de gemeentelijke diensten ruimtelijke ordening nog te vertragen. Om de doorlooptijden te verkorten, ziet de architectenorganisatie meer heil in het vlotter doen verlopen van de bestaande procedures en het rechtlijniger en duidelijker maken van de bestaande regelgeving. De VVSG (Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeentes) en de Vlaamse Overheid zouden hierin een sturende rol kunnen spelen.

Op het vlak van administratie vereenvoudiging verwacht NAV veel van de digitale bouwaanvraag. Via de digitale bouwaanvraag zouden bouwheer, architect, wettelijke en adviserende instanties over de bouwaanvraag communiceren via een internetloket. De digitale bouwaanvraag was aangekondigd voor eind vorig jaar, maar bevindt zich nog steeds in testfase. NAV hoopt dat deze toekomstige innovatie de aanvragen kan versnellen.

Ook interessant