Bouw werkt mee aan veilige schoolomgeving

  BE   30 augustus 2018 Bron: Bouwunie
Bouw werkt mee aan veilige schoolomgeving
Het nieuwe schooljaar gaat van start en de gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Er is dus flink wat aandacht voor een veilige schoolomgeving. Terecht. De Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) heeft vorig jaar samen met de Vlaamse overheid, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en de bouwsector een online charter uitgewerkt waarmee steden en gemeenten het werfverkeer in de buurt van scholen in goede banen kunnen leiden. Dit ďCharter WerftransportĒ bestaat nu een jaar. En de evaluatie is positief. ďGrootste pluspunt voor zowel de zwakke weggebruikers als de bouwbedrijven? De duidelijke afspraken die de aannemers en de gemeentebesturen in onderling overleg maken en nakomenĒ, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. De 16 gemeenten en steden die het charter ondertekenden, hebben een aanspreekpunt waar aannemers, maar ook bouwheren, omwonenden en scholen terecht kunnen met vragen. Dit aanspreekpunt zoekt ook samen met de aannemers naar alternatieve routes voor werftransport.

Het idee achter het Charter Werftransport ontstond in 2016 in Kortrijk waar het stadsbestuur en de bouwsector, waaronder Bouwunie, duidelijk afspraken rond werfverkeer vastlegden in een overeenkomst. Daarbij engageerde de bouwsector zich om maximaal rekening te houden met de verkeersveiligheid bij bouw- en wegenwerken in woon- en schoolomgevingen.

Samen met de andere partners maakte het VSV het Kortrijkse initiatief beschikbaar voor alle steden en gemeenten in Vlaanderen. Met het Charter Werftransport kunnen lokale overheden samen met de bouwsector bijdragen aan een goed bereikbare, leefbare en veilige schoolomgeving tijdens bouw- en wegenwerken. Dat houdt onder meer in dat er in de buurt van scholen geen werftransport toegelaten is tijdens de begin- en de einduren van de schooldag, dat werftransport met tractoren niet mag in de bebouwde kom, behalve toegestane uitzonderingen, en nabij scholen en dat de transporten waar mogelijk via de hoofdwegen gebeuren.

Gemeentebesturen die het charter ondertekenen, verbinden zich ertoe een aanspreekpunt te hebben waar scholen, bouwheren en aannemers terecht kunnen met vragen. Dit aanspreekpunt zoekt samen met de aannemers naar haalbare alternatieve routes voor werftransport. Ze vermijden hierbij schoolomgevingen en voor zover mogelijk ook schoolroutes met veel kwetsbare weggebruikers.

ďHet Charter Werftransport verbindt de lokale overheden en de bouwsector ertoe goede afspraken te maken voor een leefbare en veilige schoolomgeving. Dit gebeurt in onderling overleg tussen gemeentebestuur en bouwbedrijf, via het aanspreekpunt. De meest efficiŽnte charters zijn diegene waar het aanspreekpunt actief en constructief meedenkt met de aannemerĒ, besluit Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. ďGemeenten die afspraken rond werftransporten willen maken die doeltreffend en breed gedragen zijn, ondertekenen best het door de overheid en de bouw uitgewerkte charter werftransport en geen ander.Ē

U vindt het charter en het overzicht van de gemeenten die het ondertekenden op www.charterwerftransport.be. Dat zijn er ondertussen 16. In alfabetische volgorde: Aalst, Aarschot, Beernem, Beringen, Beveren-Waas, Deerlijk, Hamme, Hasselt, Kontich, Kortrijk, Landen, Lokeren, Neerpelt, Niel, Overijse en Wijnegem. De Stad Gent heeft een eigen, gelijkaardig charter.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo