Nieuwbouw

Bouw van Haagse Stadsbaken gestart

In het centrum van Den Haag is de bouw van Stadsbaken Spui-Lamgroen officiëel gestart. Het ontwerp voor de hoogbouw is gemaakt door Inbo; de ontwikkeling van het gebouw gebeurt in opdracht van dertig pensioenfondsen. Met de realisatie van de hoogbouw op de hoek van het Spui en Lamgroen wordt de herontwikkeling van deze Haagse centrumlocatie afgerond. Het gebouw moet een ‘stadsbaken’ vormen aan het begin van het Spui, historisch gezien de toegang tot de binnenstad.

Geleding

Stadsbaken Spui-Lamgroen bestaat uit zestien verdiepingen. Jeroen Simons en Saxon-Lear Duckworth van Inbo hebben in het ontwerp de toren onderverdeeld in een plint, middendeel en top. Deze hoofdonderdelen, zo leggen ze uit, hebben een eigen programma en architectonische betekenis.

De grotere schaal van het gebouw sluit aan op de ambitie om het als stadsbaken te laten fungeren; de geleding zorgt dat het complex past in de stedenbouwkundige context. Aansluitingen op de omliggende bebouwing waren voor Inbo aanleiding om een brede plint te ontwerpen, met een eigen programmering.

Op de begane grond draagt commerciële ruimte bij aan een levendig straatbeeld. De bovenliggende gevel, waarachter parkeergelegenheid is ondergebracht, heeft een klassieke gevelcompositie, die met stadsgroen wordt ingevuld.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant