Spuiforum in Den Haag wordt veel duurder

  NL   19 september 2013 Bron: Architectenweb
Het nieuwe cultuurpaleis van Den Haag zal duurder worden dan de gemeente voorstelt. De bouw van het zogeheten Spuiforum kost niet de geplande 181 miljoen euro, maar bijna 243 miljoen. Dat zegt adviesbureau bbn in een woensdag gepresenteerd rapport. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Haagse Stadspartij, een tegenstander van het project. Ook over andere delen van het ontwerp (door Neutelings Riedijk Architecten) zijn de onderzoekers kritisch. Zo twijfelen ze aan de vluchtmogelijkheden op de bovenste verdiepingen. Het gehandicaptentoilet is erg moeilijk bereikbaar.

Het servies kan alleen op de vierde verdieping worden afgewassen, maar de opslag is op de begane grond. Dat kost veel onnodige manuren.

Veel ruimtes krijgen geen daglicht, wat 'niet echt gebruiksvriendelijk' is. Daar moeten extra lampen komen, maar dat kost veel elektriciteit. Verder 'conflicteert' de inrit van de parkeergarage onder het Spuiforum met de uitrit van de parkeergarage van het naastgelegen stadhuis.

Problemen zouden er ook zijn bij een zaal van het Nederlands Danstheater, dat een van de gebruikers moet worden. Per stoel is te weinig ruimte gerekend. Dat betekent dat de zaal groter moet worden, wat neerkomt op extra uitgaven, of dat er minder stoelen in kunnen, wat minder inkomsten betekent.

Lees verder op Architectenweb.nl

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo