Architectuur

Bouw Prana Resort start aan Nationaal Park Hoge Kempen

Teema International start met architect Paul Vandenbussche en zijn team Teema-architecten een nieuw in het oog springende leisure- en recreatie project aan het Nationaal Park Hoge Kempen. “Een expliciet uitgangspunt van het ontwerp bestaat erin om het domein met de gegeven ingrepen zo weinig mogelijk te verstoren en om zoveel mogelijk de bestaande natuurlijke toestand te behouden en zelfs te versterken.” Het projectgebied is 250 ha groot en is geïntegreerd in het 5500 ha grote Nationaal Park Hoge Kempen. Het ligt op het kruispunt van België, Nederland en Duitsland met 40 miljoen bewoners binnen een afstand van 2u rijden.
“Je kan op deze plek helemaal tot rust komen en jezelf in een idyllische setting van Canada, Scandinavië of de Malediven wanen zonder hiervoor een hele dag te moeten reizen” zegt Dhr Chris Dekker van Teema international, een onderdeel van Van Garderen & Dekker Vastgoedontwikkeling BV.

Natuur, ecologie en duurzaamheid

Een nieuw verblijfsrecreatief project was op deze plek reeds lang door de beleidsmakers van de regio voorzien en stond van bij de start ingeschreven in het masterplan van het Nationaal Park Hoge Kempen. Het was enkel wachten op de juiste partij en het juiste architectenteam om het tot ontwikkeling te brengen. Teema nam deze taak op zich.

Het project toont aan dat je met een doordacht en vooruitstrevend concept en met hedendaagse duurzame technieken op gepaste wijze, recreatief verblijf kan realiseren in een natuurlijke omgeving. Het project heeft tot doel de bezoekers de ongerepte natuur te laten beleven en dit op een totaal nieuwe manier.

Het Prana Resort ligt volledig in het verlengde van de filosofie van het Nationaal Park Hoge Kempen.



Het nationaal park heeft immers tot doel om natuur een economisch belang te geven. Dit economisch belang is de sleutel om natuur op lange termijn te kunnen behouden. Met deze gedachtegang kreeg de directeur van het NPHK Ignace Schops, vorig jaar nog de internationaal gerenommeerde ‘Golden prize’ voor natuurbehoud.

‘Prana Resort’ is in erg hoge mate ook een duurzaam project waarin de bezoeker niet alleen op nooit geziene wijze de natuur kan ervaren en beleven, maar ook logeert in vakantiewoningen en in een hotel dat een “zero footprint” heeft.

Het ganse project heeft tot doel inhoudelijk exemplarisch te staan voor hoe men vandaag verantwoord kan omgaan met de natuur. Alle elektriciteit zal uit wind- en zonne-energie gewonnen worden. Verwarmen gebeurt d.m.v. warmtewisselaars, hierbij wordt warmte onttrokken aan het meer, het mijnwater en de kern van de heuvels, de warmte wisselaar zelf wordt dan weer aangedreven door elektriciteit afkomstig van de windmolens.

Alle materialen zijn ecologisch verantwoord en passen binnen het duurzame “cradle to cradle” principe.

Dit betekent dat alle gebruikte materialen na hun leven in het ene product of gebouw, nuttig kunnen worden ingezet in een ander product. Het eerste verschil met conventioneel hergebruik is dat er geen kwaliteitsverlies is, en geen restproducten die alsnog gestort worden. De bouwmaterialen zijn dus te hergebruiken of vergaan tot niet vervuilende humus (“all is food”-principe).

“Met de zero footprint wordt aangetoond dat de mens in symbiose kan leven met de aarde. Alle mogelijke biotopen op dit resort worden in stand gehouden of zelfs versterkt. Ze maken integraal deel uit van het concept. Het kapbos van de Teutelberg met erg kleine ecologische waarde, wordt zo bijvoorbeeld een levend ‘krekenbos’ ” Zegt architect Paul Vandenbussche.

Teema gaf zijn architecten 4 jaar de tijd om te werken aan een doorgedreven ecologisch en ook architecturaal vooraanstaand project.

Inhoudelijk én architecturaal zal dit project exemplarisch staan voor toeristische ontwikkelingen in Limburg, Vlaanderen en West Europa. Ook de opmerkelijke vormgeving is een belangrijk uithangbord van het project .

Sandton Hotels

Er is lang en intensief gezocht naar een exploitant die deze filosofie en deze ervaring mee kon dragen en tot in het kleinste detail zal doorvoeren.
Met Sandton hotels vond TeemaInternational een uitgelezen partij om dit uitzonderlijke resort zo te exploiteren.

“Van bij het begin waren wij sterk onder de indruk van het vernieuwende project. Dit wordt zonder enige twijfel het voorbeeld voor de resorts en de hotels voor de komende decennia” zo zegt ons Gui de Vries van Sandton Hotels. “ De Sandton Hotels zijn steeds gelegen op aansprekende locaties, kunnen buigen op een interessant verleden en bieden alle een volledig eigen stijl of thema”

Sandton heeft een 15-tal hotels in België, Duitsland en Nederland. Onder meer stedelijke hotels in Brussel en Antwerpen maar ook enkele in de natuur zoals op het eiland Texel in de Waddenzee en een resort bij het nationaal park Bayerischer Wald.

Tewerkstelling en investering

Een studie van Deloitte toont in hoge mate de haalbaarheid en zelfs de noodzaak van het project aan. Het project zal in constructiefase een 600 en in exploitatiefase een 500 mensen direct tewerkstellen. De indirecte tewerkstelling voor de omgeving zal ook erg groot zijn. Mede hierdoor krijgt dit project alle medewerking van de Provincie Limburg, burgemeester Lydia Peeters van de stad Dilsen Stokkem en de gemeente Maasmechelen.

Teema investeert 220.000.000 euro in het Prana Resort.
Het Prana Ressort is een breed gedragen project.

Ook interessant