Biobased paviljoen van TU Eindhoven en Orga voor Summerlabb

  NL   11 juli 2014 Bron: ORGA architect
Biobased paviljoen van TU Eindhoven en Orga voor Summerlabb
Dit weekend lanceert Jan Douwe Kroeske SummerLabb op Extrema Outdoor, het duurzaamheidspaviljoen waarin festivalgangers duurzaamheid in een circulaire, biobased economie kunnen beleven, op een nieuwsgierig makende en fenomenale manier. TU Eindhoven Orga architect, Orga bouw en Orga branding zijn partners in dit initiatief. Het doel van het SummerLabb is om de festivalbezoekers mee te nemen in hun eigen, duurzame toekomst. Dat kan over energie, materialen of transport gaan, maar ook over persoonlijke duurzaamheid in vorm van gezond ouder worden.

Op de TU/e werd bij masterstudenten een ontwerpopgave uitgezet voor een duurzaam paviljoen dat een podium voor duurzaamheid biedt. Dit leverde 10 concepten op. Studente Floor van Schie heeft met haar ontwerp voor ʻCity of Futureʼ de ontwerpopgave gewonnen. Zij ontwierp een opvouwbaar paviljoen van gerecycled materiaal dat gemakkelijk verplaatsbaar is en jarenlang meegaat.

Biobased paviljoen van TU Eindhoven en Orga voor Summerlabb

Plaatmateriaal van shampooflessen

Het ontwerp van het paviljoen is een soort dorp, en bestaat uit dertig modules die tot vijftien huisjes worden geschakeld. Floor maakte een constructie van steigermateriaal en hergebruikt hout. De blikvanger van het paviljoen is de bekleding. Van shampooflessen is plaatmateriaal gemaakt. Zestig flessen zijn in stukjes geknipt en gesmolten in een tosti-apparaat, tussen bakpapier. Het resultaat waren mooi gekleurde platen. Het is de bedoeling dat mensen tijdens de festivals door het paviljoen trekken en de dialoog aangaan over innovaties en duurzaamheid.

Biobased paviljoen van TU Eindhoven en Orga voor Summerlabb

Biobased

Orga architect en Orga bouw hebben de studenten van de TU Eindhoven in het uitwerken van het ontwerp begeleid, en het concept van recycling opgetrokken naar de circulaire economie door het inbrengen van Biobased materialen. Biobased materialen zijn natuurlijke materialen die door een scheikundig proces niet vergaan, maar ook nooit afval worden. Orga branding heeft vervolgens bedrijven aangetrokken die hun biobased producten op het paviljoen exposeren. Deze materialen vormen de buitenbekleding van de huisjes.

Activiteiten

Op het paviljoen tonen kennisinstellingen, universiteiten en biobased bedrijven hun innovaties op een interactieve manier. Bezoekers kunnen bij Universiteit Leiden hun DNA te zien krijgen, of dat van hun T-shirt, of hamburger; Rijkswaterstaat maakt een minirivier waar men het dichtslibben kan oplossen; mensen mogen hun lichamelijke energieverbruik meten tijdens het dansen.

bioBASEd JUMPIn de Orga area kunnen bezoekers de sprong naar hun toekomst wagen. Wie de sprong in biobased materiaal ʻoverleeftʼ, krijgt daar een leuke erkenning voor. Het doel van Orga is om tot dialoog te komen over duurzaamheid en mensen kennis te laten maken met de Biobased Economy.

Interieurontwerpbureau Weber heeft speciaal voor Summerlabb de Hot Hub ontworpen waarin bezoekers in een hot-tubachtige setting met elkaar in gesprek komen. Mobieltjes kunnen hierin opgeladen worden door de zonnepanelen die erbij geplaatst worden.

Biobased paviljoen van TU Eindhoven en Orga voor Summerlabb

Waarom Orga op festivals

“Iedereen verdient het om in een mooi en gezond gebouw te leven,” vinden ze bij Orga . Daarom ontwerpen ze met natuurlijke en biobased materialen. “Omdat biobased de toekomst heeft, maar nog niet veel mensen dat weten, willen we als eerste de meest nieuwsgierigen daarmee kennis laten maken. Dus de festivalgangers, de lezers van Facebook, Twitter en NRC. We kijken er enorm naar uit mensen zich te laten verwonderen over hightech toepassingen die onze wereld schoner en gezonder maken. Zo goed kan de toekomst er dus uitzien!”

Biobased materialen zijn materialen die door een scheikundig proces niet snel vergaan, maar ook nooit afval worden. Ze zijn op bios (de levende natuur) gebaseerd en niet op de lang cyclische fossiele natuur (olie, gas, steenkool). Voorbeelden van biobased producten zijn:
  • Biofoam: de aardolie in het piepschuim is vervangen door plantaardige olie.
  • Nobelwood: door een scheikundig proces krijgt gewoon hout de kwaliteit van tropisch hardhout.
Orga bouwt woningen, bedrijfsgebouwen en dus ook paviljoens.

De bouw is een van de meest vervuilende sectoren in Nederland. Orga besteedt veel tijd aan het promoten van het modern ecologisch en biobased bouwen in Nederland. Met het concept van De Groene Bouwketen heeft Orga een 1 stop shop voor opdrachtgevers: alle kennis en ervaring bij de hand, samenwerking tussen alle ketenpartner met als doel dat de duurzaamheid van gebouwen kwalitatief beter wordt, het bouwproces soepel verloopt en faalkosten (en kopzorgen) de opdrachtgever bespaard blijven.

Vervolg

Dit seizoen is het Summerlabb paviljoen aanwezig op Extrema Outdoor, Wereldhavendagen in Rotterdam en Eurosonic/Noorderslag 2015 in Groningen. SummerLabb begon in 2010 onder de naam Lowlab en is een idee van programmamaker Jan Douwe Kroeske.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo