Vastgoed

Eerste tapijttegel gemaakt van nylon op biologische basis

Fotosfera is de eerste commerciële tapijttegel ooit gemaakt van nylon op biologische basis. Fotosfera bestaat uit garen dat gemaakt is van olie van de zaden van de castorplant, geproduceerd in India. Tapijttegelfabrikant Interface maakt met deze lancering grote stappen in haar missie om de impact op het milieu in 2020 volledig te elimineren. Het product stelt Interface in staat om haar afhankelijkheid van fossiele, op petroleum gebaseerde, grondstoffen te minimaliseren en milieu- en sociaaleconomische voordelen te behalen.

Castorplant
Castorolie, het belangrijkste ingrediënt van Fotosfera, wordt geproduceerd uit planten die snel groeien, op korte termijn hernieuwbaar zijn en weinig onderhoud vereisen. 70% van de castorplanten in de wereld wordt geteeld in India, in hete, droge omstandigheden waar ze slechts eens in de 25 dagen water nodig hebben. Cruciaal is dat de planten interessante sociaaleconomische voordelen bieden voor lokale boeren. Castorplanten worden geteeld op marginale gronden waar andere gewassen vaak niet kunnen groeien. Boeren krijgen hierdoor extra inkomen, de winst is vaak zelfs tien keer meer dan de kosten om de gewassen op te zetten. In tegenstelling tot vele andere gewassen die gebruikt worden voor bio-materiaal, concurreren castorplanten niet met voedselgewassen, aangezien ze kunnen gedijen op land dat ongeschikt is voor andere gewassen.



Milieu- en sociaaleconomische voordelen
Nigel Stansfield, Chief Innovations Officer bij Interface: ‘Fotosfera is een baanbrekende productinnovatie van Interface. Het heeft de hoogwaardige kwaliteit en goede prestaties die klanten verwachten van onze tapijttegels, maar versnelt ook onze Mission Zero doelstelling doordat de collectie gemaakt is van garen dat voor 63% bestaat uit biologisch materiaal. Een voornaam doel van Mission Zero is het verbreken van de navelstreng met petrochemicaliën. Ons streven is om al onze producten gerecycled of biobased te krijgen voor 2020. Daarnaast biedt Fotosfera duurzame zakelijke kansen voor arme boeren. Het is nog vroeg, maar het is een overtuigend bewijs dat we grenzen verleggen en voortdurend innoveren om aan de vraag naar steeds duurzamere producten te voldoen.’

Fotosfera bestaat uit twee ontwerpen – Structured en Micro – en zijn beide beschikbaar in 8 op elkaar afgestemde kleurstellingen. Naast het garen op biologische basis profiteert het product van nog een aantal unieke duurzame diensten van Interface, voor een verdere vermindering van de impact op het milieu. Fotosfera wordt standaard geleverd met de CO2-neutraal dienst Cool Carpet en het lijmvrije installatiesysteem TacTiles.