Architectuur

Bijzonder project van architect François Colson

Een goed doordachte constructie houdt met verschillende aspecten rekening. Eén van die aspecten is integratie met de omgeving. In het geval van het kantoorgebouw van architect François Colson was die omgeving de prachtige natuur van Vielsalm in de provincie Luxemburg. ‘La capitale des myrtilles’ is immers gekend om haar bosrijke omgeving. De keuze van François Colson voor de gevelpanelen van VMZINC in ANTHRA-ZINC® was dan ook logisch. De geprepatineerde zinken panelen zijn namelijk niet alleen bijzonder duurzaam en bestand tegen de grillen van de natuur; ze worden ook gekenmerkt door hun typische zwarte kleur die een esthetisch weldoordacht contrast vormt met de andere gebruikte materialen in perfecte harmonie met de omgeving.

Contrast en harmonie in materiaal en kleur

Het kantoorgebouw waar François Colson en 6 permanente medewerkers van architectenbureau Colson werken, werd gebouwd in 2010.

De volumes van de technische en sanitaire delen werden bekleed met trespa, het kantoorvolume met steen en het deel met het directiekantoor en de vergaderzaal met ANTHRA-ZINC®. De gelijkvloerse verdieping van het gebouw werd letterlijk aan de grond verankerd door natuursteen te gebruiken, terwijl het blok op de verdieping met VMZINC werd afgewerkt om een onderscheid te maken tussen de verschillende volumes. Hij koos voor de kleur ANTHRA-ZINC® omwille van het contrast met de kleur van de steen en de trespa. Daardoor krijgt het gebouw ook een minder monolithisch karakter.

Een esthetisch weldoordacht contrast dus. Maar ook een perfecte harmonie. Want de donkergrijze ANTHRA-ZINC panelen integreren zich perfect in de bosrijke omgeving van het kantoorgebouw. “Het is dan ook de taak van de architect”, zegt François Colson, “om de gebouwen zo goed mogelijk in hun landelijke of stedelijke omgeving te integreren, zonder de esthetiek uit het oog te verliezen.”.

Duurzaamheid in ruimte en in tijd

Naast integratie met de omgeving en esthetiek, is duurzaamheid primordiaal bij alle projecten die onder leiding van architect François Colson worden uitgewerkt. Duurzaamheid zowel in de ruimte als in de tijd.

Zo gaat hij er in de eerste plaats van uit dat een project milieuvriendelijk behoort te zijn en dat zijn invloed op de omgeving zo klein en discreet mogelijk moet zijn.

Vanuit deze laatste bezorgdheid wordt aandachtig gestreefd naar het beheersen van de uitgaven voor werking en onderhoud, naar de integratie van passieve technieken (accumulerende muren, zonnewering, groenschermen, …) en naar een zo intensief mogelijk gebruik van hernieuwbare energiebronnen (warmtepompen, aardwarmtewisselaars, ventilatiesystemen met warmteterugwinning, geothermie…).

Gevelbekleding met respect voor omgeving en oog op de toekomst

Gezien het belang dat de architect aan duurzaamheid hecht, was de keuze voor zink als gevelbekledingsmateriaal snel gemaakt.

Als materiaal op zich is zink in ieder geval al bijzonder duurzaam. De productie van gewalst zink uit zinkerts vergt weinig energie – veel minder dan de productie van andere metalen als koper, aluminium en roestvrij staal. Op het einde van zijn levensduur is zink voor 100% recycleerbaar. In Europa wordt nu al 90% van het ‘oude’ zink effectief gerecycleerd en hergebruikt in tal van andere toepassingen. Zink heeft bovendien een uitzonderlijke levensduur. Het is volkomen waterdicht, niet brandbaar, heeft na het plaatsen geen nabehandeling nodig en in contact met de buitenlucht bouwt zink een natuurlijke beschermende patina op, en het is mosafstotend waardoor het onderhoudsvriendelijk is.

“Ook op energetisch vlak biedt het gevelbekledingssysteem niets dan voordelen”, zegt de architect, “in de ruimte tussen de draagstructuur en de gevelpanelen kan isolatie worden aangebracht, waardoor de opgewekte warmte ’s winters binnenshuis blijft en tijdens de zomer oververhitting voorkomen wordt.”.

Door de beperkte dikte van het VMZ Gevelpaneel kan een maximale isolatiedikte toegepast worden. Omdat het gevelsysteem in zink zeer licht is, blijft de achterconstructie eenvoudig. Bij het project van architect Colson, waarbij een isolatiedikten van 8cm Recticel Powerwall werd toegepast, komt men tot een zeer goede K-waarde van 0.2348W/m2K (R-waarde van 4.258 m2K/W).