Besix bouwt grootste centrale op basis van thermische valorisatie van afval

29 januari 2018 Bron: Besix
Besix bouwt grootste centrale op basis van thermische valorisatie van afval
Het stadsbestuur van Dubai (Verenigde Arabische Emiraten) kende dit engineering-, bouw- en exploitatiecontract (B.O.T.) toe aan de joint venture die bestaat uit Besix en Hitachi Zosen Inova (Zwitserland). Besix zal verantwoordelijk zijn voor het ontwerp en de uitvoering van de infrastructuur-, bouw- en civieltechnische werken, alsook voor de waterzuivering. De bouwgroep zal hiertoe voor het eerst samenwerken met Hitachi Zosen Inova, een van de wereldleiders in thermische valorisatie van afval, met meer dan 80 jaar ervaring. Dubai vertrouwde ook het 30-jarige exploitatie- en onderhoudscontract van de centrale toe aan het consortium.

Productie van 171 megawatt per uur

De centrale wordt een van de grootste installaties voor energierecuperatie ter wereld. Op volle capaciteit zal ze dagelijks 5.000 ton vaste afvalstoffen omzetten in energie en op die manier 171 MW elektriciteit per uur opwekken, goed om ongeveer 120.000 gezinnen in de regio van stroom te voorzien. De bouw betekent een grote stap voorwaarts op het vlak van milieubescherming. Want dankzij de valorisatie door thermische verwerking (verbranding, meeverbranding, pyrolyse en vergassing) wordt afval dat niet in aanmerking komt voor recycling of een ander valorisatieproces omgezet in een hernieuwbare energiebron.

Met de bouw van deze centrale verwezenlijkt het stadsbestuur zijn doelstelling om het stedelijk stortafval te verminderen ten gunste van de ontwikkeling van alternatieve energiebronnen. Deze doelstelling ligt in de lijn van de ambities van de regio om in te zetten op milieubescherming en duurzame groei.

Besix bouwt grootste centrale op basis van thermische valorisatie van afval

Besix, producent van duurzame oplossingen

Na het waterzuiveringsstation van Jebel Ali (Dubai, VAE), de elektriciteitscentrale en ontziltingsinstallatie van Hamriyah (Sharjah, VAE) en de Safi-installatie voor hergebruik van water (Ajman, VAE) zal Besix Group met dit project een nieuwe bijdrage leveren aan het duurzame landschap van de Verenigde Arabische Emiraten.

Tijdens de volgende zes maanden zullen het consortium BESIX/Hitachi Zosen Inova en hun adviseurs het ontwerp finaliseren om te kunnen beginnen aan de uitvoering van het project. De bouwfase zou halverwege 2018 moeten starten, met een geplande gedeeltelijke oplevering voor de Wereldtentoonstelling van 2020. De centrale zal in 2021 op volle capaciteit draaien. Het project betekent een investering van zoín Ä 700 miljoen.

Rik Vandenberghe, CEO van BESIX Group: ďAls multidienstengroep die al decennia lang actief is in de bouw- en concessiesectoren in de VAE en trouw aan onze missie Ė excelleren in het creŽren van duurzame oplossingen voor een betere wereld Ė nemen we enthousiast deel aan dit project, dat een echte meerwaarde zal geven aan de gemeenschap van Dubai en dat de levenskwaliteit in de stad en het milieu zal verbeteren. Dit eerste, erg belangrijke contract voor thermische valorisatie van afval is een belangrijke mijlpaal in de ambitie van Besix om nieuwe activiteiten te ontwikkelen."

Besix bouwt grootste centrale op basis van thermische valorisatie van afval

Pierre Sironval, General Manager Business Unit Middle-East: ďDit contract illustreert de vertrouwensrelatie die BESIX Group sinds tientallen jaren heeft opgebouwd met het stadsbestuur van Dubai, vooral op het vlak van publiek-private samenwerkingen, een domein waar we als experten veel toegevoegde waarde kunnen creŽren. Bovendien breiden we onze activiteiten voor en na de eigenlijke constructiefase met dit project verder uit, wat perfect in onze diversificatiestrategie past.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo