Architectuur

BESIX wint zes prijzen op eerste Benelux BIM Awards

BESIX wint zes prijzen op eerste Benelux BIM Awards
Op donderdag 7 december vond in het Brusselse Quay01 de eerste editie van de BIM Awards voor de Benelux plaats, een initiatief van Bouwkroniek en La Chronique. Een jury van acht bouwprofessionals boog zich over 46 kwalitatief hoogwaardige projecten gekenmerkt door het gebruik van baanbrekende technieken en door hun professionele, innovatieve aanpak. Onder de laureaten van de zes categorieën (Infrastructuurprojecten, Industriële Projecten, Overheidsprojecten, Tertiaire of Commerciële Projecten, Baanbrekende en/of Vernieuwende Aanpak en BIM Award van het Jaar) bevond zich BESIX die niet minder dan drie eerste prijzen – waaronder de BIM Award van het Jaar voor de Beatrixsluis en het Lekkanaal –, twee Silver Awards en één Bronze Award in de wacht sleepte.

BESIX, groot in BIM

BIM staat voor “Building Information Modelling”. De term verwijst naar een geheel van methodes en technologieën die de ontwerp-, uitvoerings- en beheerfase van een bouwproject optimaliseren. BIM maakt van het gebouw een driedimensionaal model, dat alle relevante gegevens verenigt.

Voor BESIX is BIM de hoeksteen die de fysieke en digitale aspecten van de bouwwereld met elkaar verbindt. Sinds 2010 benutten we de nieuwe opportuniteiten die BIM in de sector creëert. We hebben een sterk team samengesteld dat al aan meer dan 70 aanbestedingen en projecten wereldwijd meewerkte. Deze geslaagde toepassing van BIM steunt op goed opgeleide professionals en geschikte ondersteunende technologie.

Bekroond in 5 van de 6 categorieën


BIM Award van het jaar
De overkoepelende award werd toegekend aan de verbreding van het Lekkanaal en de bouw van de derde kolk van de Beatrixsluis in het Nederlandse Nieuwegein door het consortium Sas van Vreeswijk (bestaande uit de bedrijven BESIX, Heijmans en Jan De Nul Group). BESIX werkte samen met Infranea als BIM-partner voor dit project. De Beatrixsluis is de grootste binnenvaartsluis van het land. Ze bevindt zich in het Lekkanaal, de belangrijkste rechtstreekse verbinding tussen de havens van Rotterdam en Amsterdam. Aangezien almaar grotere schepen het kanaal bevaren, dreigde de sluis een knelpunt te worden. De jury bekroonde dit project omwille van de “doorgedreven alomvattende visie op informatiebeheer, die veel meer inhoudt dan de coördinatie van 3D-modellen. De uitvoerders van dit project zijn erin geslaagd om een mooi evenwicht te vinden tussen de menselijke, technologische en procesmatige aspecten” (Bouwkroniek). Het volledige project zou tegen 2019 af moeten zijn.
Meer informatie: https://www.besix.com/nl/projects/prinses-beatrixsluis

Infrastructuurprojecten
De eerste prijs in deze categorie was voor de Velsertunnel, die onder het Nederlandse Noordzeekanaal loopt, niet ver van Amsterdam. Het consortium Hyacint, bestaande uit BESIX, Dura Vermeer, Spie en Croon Elektrotechniek, voerde renovatiewerken uit aan deze oudste rijkstunnel van Nederland. Ook bij dit project kon BESIX rekenen op Infranea als waardevolle BIM-partner. De jury loofde de innovatieve combinatie van BIM, system engineering, 3D-scanning, virtual reality en mobiele applicaties voor de uitvoering van dit project. De vernieuwde tunnel ging in januari van dit jaar opnieuw open voor het verkeer.
Meer informatie: https://www.besix.com/nl/projects/velsertunnel

Overheidsprojecten
Hogeschool Utrecht, een realisatie van de joint venture BESIX-Strukton Worksphere, behaalde de tweede prijs in deze categorie. Zonder het gebruik van BIM bij zowel de ontwerp- als de uitvoeringsfase was het onmogelijk geweest om de vereisten en strakke deadline te respecteren van dit project dat in het eerste kwartaal van 2018 wordt opgeleverd. Het BIM-model zal tijdens de 15 daaropvolgende onderhoudsjaren van toepassing blijven.

Hogeschool Utrecht
Hogeschool Utrecht

Tertiaire of Commerciële Projecten
De Terraced Tower in het Nederlandse Rotterdam kaapte de eerste prijs weg in deze categorie. De toren dankt zijn naam aan de terrassen die over de hele breedte van de wooneenheden lopen en een spectaculair zicht op de stad en de Maas bieden. Na de torens Montevideo (158 m), New Orleans (152 m) en de Maastoren (165 m), bouwt BESIX Nederland verder aan de Rotterdamse skyline met deze 100 m hoge woontoren. De teams gebruikten een Work Breakdown Structure of WBS, onder meer nuttig om 4D- en 5D-animatie te kunnen ontwikkelen, aan de eisen van de klant tegemoet te kunnen komen en zowel de planning als het budget nauwkeurig te kunnen opvolgen. De woonflat zou in 2018 opgeleverd moeten worden aan de klant Provast.
Meer informatie: https://www.besix.com/nl/projects/terraced-tower

Regionale entiteit Vanhout (in samenwerking met verschillende partners) won de tweede prijs met het project Crematorium Stuifduin in Lommel, in de provincie Limburg (België).

Baanbrekende en/of Vernieuwende Aanpak
BESIX behaalde de derde plaats (Bronze Award) in deze categorie met haar renovatie van de Velsertunnel (zie hierboven).

Ook interessant