Proeftuin voor Smart Grid-technologie gelanceerd

  BE   19 januari 2018 Bron: Vlaamse regering
Proeftuin voor Smart Grid-technologie gelanceerd
Gisteren werd het project ďGreen Energy ParkĒ voorgesteld: het grootste CO2-neutrale smart grid van Europa. Dit duurzame, lokale elektriciteits- en warmtenetwerk kan desnoods zelfstandig functioneren, gevoed door onder meer zonnepanelen en windmolens. Het smart grid zal enerzijds instaan voor de energiedistributie van de 72 bestaande bedrijven van het researchpark in Zellik, maar anderzijds zal het als proeftuin ook plaats bieden voor de integratie van nieuwe energiesystemen en elektrische mobiliteit in een smart grid.

Het Green Energy Park zal gerealiseerd worden op het researchpark van Zellik, in de gemeente Asse. Het is een gezamenlijk project van het Universitair Ziekenhuis Brussel (UZ Brussel), de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en Flux50, de Vlaamse Energiecluster.

De lancering vond plaats op een topbijeenkomst op de campus van de Vrije Universiteit Brussel in Etterbeek. Sprekers waren onder andere Marc Noppen (CEO van het UZ Brussel), Hugo Thienpont (Vicerector Innovatie- en Valorisatiebeleid VUB), Johan Hanssens (Secretaris-generaal Departement EWI) en Bart Tommelein (Minister van FinanciŽn, Begroting en Energie.)

Green Energy Campus

De kern van het project in Zellik is de Green Energy Campus. Daar komt een multifunctioneel onderzoeksgebouw dat de faculteiten een platform geeft voor onderzoek naar innovatieve technieken, die vooral gericht zijn op smart grid, energieopslag en groene mobiliteit. Het gebouw zelf wordt een toonbeeld van duurzaamheid en wordt optimaal geÔntegreerd in de groene omgeving. Het zal bovendien ťťn of meerdere supercomputers huisvesten die gekoppeld worden aan het Vlaams glasvezelnetwerk. Meer dan tienduizend zonnepanelen en windmolens zullen ter plaatse groene stroom opwekken en voeden zo dit datacenter.

Europaís grootste CO2‐neutrale smart grid-incubator

Bestaande, vergelijkbare projecten zijn vooral gericht op fundamenteel onderzoek en productontwikkeling. De Green Energy Campus wil echter als incubator dienen voor smart grid-technologie. De komende twintig jaar moet het technologieŽn en bedrijven samenbrengen in een operationeel, CO2-neutraal microgrid.

Hiervoor zal in het bestaande researchpark een grootschalig elektrisch en thermisch microgrid worden opgebouwd, aangestuurd vanuit de Green Energy Campus. Het elektrische grid zal de bestaande producties en verbruikers integreren met de zon‐ en windproductie van de Green Energy Campus. Het thermische grid zal gebruik maken van de restwarmte van de supercomputers.

Zellik is een perfecte locatie: een groene omgeving, bereikbaar met het openbaar vervoer via het vlakbij gelegen station, met de internationale luchthaven van Zaventem op 15 minuten (elektrisch) rijden van het researchpark.

Showcase

Een consortium van 35 technologische frontrunners ondersteunt dit initiatief ten volle. Ze zijn bereid hun eigen innovatieve technologieŽn op het Green Energy Park Project te showcasen. De Vrije Universiteit Brussel en UZ Brussel brengen verschillende onderzoeksgroepen onder in het project.


Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo