Nieuwbouw

Bergen start manifestatie Culturele Hoofdstad

Met de inwijding van congrescentrum MICX is men in Bergen (Mons) afgelopen vrijdag officieus begonnen met de viering van zijn status als Culturele Hoofdstad van Europa 2015. Het door Daniel Libeskind ontworpen ‘romp van een schip’ is het eerste in een serie nieuwe gebouwen die dit jaar worden geopend in de Waalse stad. Verder worden in april liefst vijf nieuwe musea geopend en op een ander moment dit jaar twee nieuwe concertzalen plus het uitgebreide Mundaneum. Ook wordt een grootschalig renovatieprogramma (van onder meer het art nouveau-gebouw Maison Losseau) afgerond. Het nieuwe, door Santiago Calatrava ontworpen station zou ook dit jaar worden ingehuldigd, maar dat is voorlopig niet klaar.

Bergen wil zijn status als Culturele Hoofdstad aangrijpen om zichzelf en de regio als ‘creative valley’ op de kaart te zetten. In de stad hebben de afgelopen tien jaar verschillende grote ondernemingen zoals Google en IBM zich gevestigd, maar ook is het aantal kleine (technologische) bedrijven fors gestegen. Opleidingscentrum Technocité telt inmiddels 50.000 studenten.

Kloppende hart

Het vrijdag geopende MICX is bestemd als het kloppende hart van de wijk waar de creatieve economie moet gaan bloeien. Met zijn contrasterende scherpe en ronde vormen moet het typische Libeskind-ontwerp de nieuwe dynamiek van de omgeving weerspiegelen. Het 12.500 vierkante meter grote congrescentrum bestaat uit onder meer een multifunctionele zaal en drie auditoria.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant