Belg zet minder vaak dan Nederlander (echte) kerstboom

  BE   12 december 2019 Bron: veepee
Belg zet minder vaak dan Nederlander (echte) kerstboom
Onze noorderburen zijn nog nťt dat beetje gekker op kerst dan wijzelf, zo blijkt. Gemiddeld 71 procent van de Belgen zet een kerstboom, tegenover 80 procent van de Nederlanders. Nederlanders kiezen bovendien vaker voor een ťcht exemplaar: 62 procent haalt een nog naar bos geurende dennenboom in huis, tegenover 42 procent van de Belgen. Dat blijkt uit de enquÍte van Veepee, het vroegere Vente-Exclusive.com, naar de eindejaarsdecoratie in de huizen van hun leden.

Waar de Belgen dan weer hoger in scoren, is in het meegaan met de laatste decoratietrends. 73 procent geeft aan hun huis elk jaar anders te decoreren voor de feestdagen, tegenover 50 procent van de Nederlanders.

Qua kleurcombinaties houden Nederlanders het op het klassieke zilver, goud en rood, waar Belgen eerder gaan voor goud, rood en het strakkere wit.

Belgen besteden net iets meer, Nederlanders knutselen vaker zelf

Het uitgavenpatroon voor eindejaarsdecoratie loopt ongeveer gelijk, al zien we dat er bij de Belgen toch een beetje meer geld wordt uitgegeven. 21 procent spendeert tussen 0 en 50 euro aan eindejaarsdecoratie, 42 procent tussen 50 en 100 euro en 28 procent tussen 100 en 200 euro.

In Nederland geeft 31 procent tussen 0 en 50 euro uit, 28 procent tussen 50 en 100 euro en 27 procent tussen 100 en 200 euro;

Eindejaarsdecoratie hoeft echter niet altijd uit de winkel te komen: 41 procent van de Belgen en 50 procent van de Nederlanders maakt zelf versiering. Ook wordt er soms decoratie uitgewisseld in de familie: 11 procent van de Belgen doet dit weleens, tegenover 22 procent van de Nederlanders.

Eťn Belg op twee decoreert huis ook aan de buitenkant

Goed 52 procent van de Belgische respondenten geeft aan ook buitenshuis kerstdecoratie te voorzien.

Binnenshuis houdt 77 procent het bij decoratie in de woonkamer, maar 14 procent gaat echt Ďall the wayí en versiert ook andere plekken in huis.

Wanneer het op timing aankomt, geeft 14 procent van de Belgen aan al in november te starten. De meerderheid ó 75 procent ó wacht echter tot begin december om de feestdecoratie boven te halen.

Het winkelaanbod volgt die timing best, volgens de bevraging. Voor 63 procent van de bevraagden stallen winkels best vanaf november eindejaarsdecoratie uit in de etalages. 24 procent wil eigenlijk pas in december kerstdecoratie zien verschijnen in de winkels.

Het opbergen van de kerstdecoratie gebeurt bij 61 procent van de Belgische gezinnen meteen na eindejaar, 34 procent wacht tot eind januari.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo