Tuin

Het hele jaar door groen in huis? Ga voor een wintertuin

Hou je ook niet zo van die donkere, vaak mistroostige winterdagen? En ben je op zoek naar een manier om je woning in deze koude periode toch met een vleugje groen (lente!) te decoreren? Daarvoor hoef je niet je tuin in te trekken – je trekt je tuin gewoon het huis in. Ontdek de mogelijkheden van een overdekte wintertuin.

Wintertuin in huis

Wanneer het te koud wordt om buiten te zitten, vinden we het vanzelfsprekend om de tuin ‘winterklaar’ te maken. Je zet de tuinstoelen en -tafel in de garage, haalt kwetsbare bloemen en planten naar binnen en de deur naar het terras gaat weer onherroepelijk dicht. Opgeruimd staat netjes, je bent nu klaar om enkele maanden naar binnen te verkassen en dáár dan maar te genieten van goed gezelschap, lekkere hapjes en het haardvuur. Betekent dat dat je de hele winterperiode zonder groen in je nabije omgeving moet doorbrengen? Helemaal niet. Vandaag is het zelfs hip om je woning op te vrolijken met een overdekte wintertuin.

Ideetjes voor je wintertuin

Nu ben je natuurlijk benieuwd naar de ins en outs van zo’n wintertuin. Hieronder zetten we alvast enkele ideetjes voor je uiteen.
  • Kies voor een gezellig hoekje in huis, dat ruim genoeg is om als wintertuin in te richten.
  • Belangrijkste voorwaarde voor je wintertuinhoek: er moet voldoende lichtinval zijn.
  • Vul het daglicht aan met sfeerverlichting: een staande lamp, een nachtlampje, ingebouwde spotjes, kerstlichtjes, …
  • Kies voor kamerplanten die goed binnenshuis gedijen: palm, ficus, sansevieria, vetplanten, …
  • Een mix van grote en kleine planten maakt het visueel interessant. Breng wat kleur in je wintertuin met accessoires: bloempotten, een plaid, gekleurde lampjes, kussens, een tafeltje met tafellaken, …

Zuurstof en rust

Wat een wintertuin je zoal oplevert? Groene kamerplanten zuiveren de lucht in huis – dat is alvast mooi meegenomen. Daarnaast breng je met je winterse planten ook kleur in huis, iets wat tijdens de donkere wintermaanden je humeur vast goed doet. En tot slot is een wintertuin de ideale plek om even tot rust te komen. Het liefst met een kop warme chocolademelk, frisse muntthee of – waarom ook niet? – verkleumde-handen-verwarmende glühwein binnen handbereik.

Ook interessant