Vastgoed

Huis kopen in de winter: 5 aandachtspunten

Als je met fleecedeken en warme chocomel in de zetel zit, dan wil je er vast niet aan denken om op huizenjacht te gaan. Maar misschien is dat wel precies waarom je de kou zou moeten trotseren. De winter heeft zo zijn voordelen om op zoek te gaan naar een nieuw huis. Zo is er minder concurrentie omdat het 'laag seizoen' is en problemen met verwarming en vocht komen sneller aan het licht. Waar moet je allemaal op letten als je een huis gaat kopen in de winter? Je leest de vijf belangrijkste aandachtspunten in het onderstaande artikel.

1. Minder concurrentie

Lente en zomer worden ook wel gezien als het hoogseizoen voor de huizenjacht. Dat is niet verwonderlijk: huis en tuin liggen er weelderig en zonnig bij. Toch betekent dat dat er een groot voordeel is aan kopen in de winter: er is minder concurrentie!

2. Een huis kopen voor een goede deal

Die verminderde concurrentie maakt het makkelijker om een goede deal te sluiten. Verkopers krijgen minder bezoekers over de vloer, dus zullen gemotiveerd zijn om snel te verkopen. Daarnaast is de kans kleiner dat je tegen iemand anders zal moeten opbieden.

3. De winter ontsiert

Terwijl huizen er in de lente en zomer er op hun best uitzien, kunnen die seizoenen ook gebreken verbergen. Maar wanneer je een huis in de winter bezichtigt, dan zie je het op het minst gunstige moment van het jaar. Als een huis in die omstandigheden nog steeds een mooie, natuurlijke lichtinval en goede isolatie tentoonspreidt, dan weet je dat je een winnaar te pakken hebt.

4. Verwarming en waterdichting

De koude wintermaanden zijn het ideale moment om de verwarming in een potentiële woonst zorgvuldig te bestuderen. En als het regent zie je direct of er ergens problemen zijn met drainage of vocht. Werp ook eens een blik op de tuin: terwijl die er in de zomer prachtig kan bijliggen, is het in de winter misschien wel een donker en kaal stuk grond.

5. Verkopen uit noodzaak

Verkopers weten dat lente en zomer de betere seizoenen zijn om een huis op de markt te zetten. Als iemand toch in de winter verkoopt, dan wijst dat er misschien wel op dat ze uit noodzaak snel moeten verhuizen. Jij kunt als koper gebruikmaken van die haast om een betere aankoopprijs te scoren.

Ook interessant