Badkamers

Batibouw 2016: Water besparen zonder aan comfort in te boeten

Batibouw 2016: Water besparen zonder aan comfort in te boeten
De waterproblematiek is hyperactueel, en zal dat ook de komende jaren blijven vanwege toenemende schaarste en stijgende prijzen. Steeds meer gezinnen in ons land kunnen hun factuur niet meer betalen en worden afgesloten van leidingwater. Daarom staat in Paleis 7 van Batibouw alles in het teken van waterbesparing. Absoluut het ontdekken waard voor kandidaat-bouwheren die hun waterfactuur binnen de perken willen houden.

Daling is ingezet

Het waterverbruik van de Belg zit met 1.800 m³ per persoon per jaar een pak boven het wereldgemiddelde. Maar volgens het MIRA-Indicatorrapport van de Vlaamse Milieumaatschappij daalde het verbruik sinds 2000 niettemin met 10 procent. Vlaamse gezinnen verbruiken zo’n 100 liter leidingwater per dag, of 10 liter minder dan in 2000. In Wallonië ligt het verbruik iets hoger.

Opmerkelijk: ongeveer 40 procent van het water dat we verbruiken is verwarmd. Besparen op water, is dus ook besparen op de energiefactuur. Een douche kost 50 liter. Voor een gezin van vier komt dat neer op 200 liter per dag. Om dat op te warmen tot 60 graden heb je 11,6 kilowattuur (kWh) nodig. Wie zijn water verwarmt met gas, betaalt daarvoor ongeveer 1,04 euro (op basis van 0,09 euro per kWh) of 379,6 euro per jaar om met het hele gezin te kunnen douchen. Met andere woorden: elke liter warm water is rechtstreeks voelbaar in de portemonnee.

Minder water uit de kraan

Geen wonder dat zowel fabrikanten als consumenten alles doen om het waterverbruik te beperken. Gebruikte een gemiddelde keuken- of badkamerkraan tot een paar jaar geleden tot 13 liter water per minuut, dan hebben de huidige kranen voldoende aan hooguit 5 à 6 liter. Door de waterstraal te vermengen met lucht geniet de consument toch van een zachte en krachtige waterstraal.

Elektronica in de badkamer

Ook de intrede van elektronica in de badkamer zorgt voor ongeziene mogelijkheden. Niet alleen op audiovlak – denk aan doucheluidsprekers met Bluetooth-bediening – maar vooral wat energie- en waterbesparing betreft. Met digitale kranen is het mogelijk om het gewenste debiet te programmeren, de temperatuur en de duur in te stellen. Ook start-stopfuncties zijn interessant, zodat de gebruiker de kraan tijdens het tandenpoetsen niet langer zelf open en dicht hoeft te draaien. Zo maken producenten het gezinnen alsmaar makkelijker om zonder comfortverlies water te besparen. Vooral dat laatste is zeer belangrijk, want de moderne consument is bovenal veeleisend.

Toilet met start/stop-spoeling

De tijd dat je wc’s met dubbele spoelknop alleen in cafés en restaurants tegenkwam, is voorbij. Ook gezinnen doen hun voordeel met dit eenvoudige, maar efficiënte systeem waarbij je kan kiezen tussen een grote of kleine spoeling van respectievelijk 6 (of eventueel zelfs 4,5 liter) of 3 liter per spoelbeurt. Nog interessanter is een start/stop-spoeling, waarbij de gebruiker de spoeling op elk moment kan onderbreken.

Regenwaterrecuperatie

Ook de recuperatie van regenwater biedt een enorm potentieel. De gemiddelde Belg zou zo tot 71 liter per dag kunnen besparen. Batibouw is dan ook een uitgelezen moment om kennis te maken met alle mogelijke nieuwigheden op het vlak van regenwaterrecuperatie, van regenwaterreservoirs en filtersystemen tot pompen voor de watercirculatie. Ook hier valt trouwens op dat fabrikanten, mede als gevolg van strengere Europese regels, steeds energiezuinigere pompen op de markt brengen.

Ook interessant