Dossier Batibouw

Batibouw 2016: De keuken: tussen strak en menselijk

  BE   2 maart 2016 Bron: Batibouw
Batibouw 2016: De keuken: tussen strak en menselijk
Als er één Heizelpaleis is waar letterlijk alle zintuigen verwend zullen worden, dan is het wel dat van de keukens. Want in Paleis 11 kunnen bezoekers de nieuwste keukens niet alleen voelen en zien, maar dankzij de sterrenchefs die de toestellen er zullen testen en demonsteren wordt ook hun reukzin en smaak verwend. Terwijl de keuken vroeger een aparte, puur functionele ruimte was, groeide ze de laatste jaren uit tot een echte leefruimte. Soms nog als aparte ruimte, maar steeds vaker krijgt ze een hoofdrol als integraal deel van de woonkamer.Eén ding is zeker: de keuken dient niet langer alleen om te koken, maar ook om te aperitieven, huiswerk te maken of te eten. Daarom beschikken veel keukens tegenwoordig over een multifunctionele bar en een stel barkrukken. Want de keuken is voor veel mensen de ideale plek om na een drukke werkdag lekker te ontspannen. Bovendien versterkt de hedendaagse hype rond koken en gezond eten dit gevoel nog.

Ook in de keuken wint personalisatie aan belang. Zo brengen steeds meer merken een keuken op de markt die iedereen naar hartenlust zelf kan samenstellen uit losse elementen. Die kunnen bij een verhuis eventueel zelfs mee worden genomen. Of duiken er meer en meer decoratieve elementen voor de keuken op: vitrinekasten waarin het servies van oma kan worden geëtaleerd, wandrekjes waarop glazen voorraadpotten met pasta kunnen worden uitgestald of bakjes voor kruiden. Al deze elementen moeten de keuken een warm, menselijk gevoel geven.

Dat steeds meer fabrikanten ietwat voorzichtig andere kleuren aanbieden dan enkel wit, past in diezelfde tendens. Zo duikt zwart steeds vaker op voor werkbladen, keukenkasten en ook kranen. Ook het materiaalgebruik moet het steriele keukenkarakter de wereld uithelpen. Zo zijn hout en natuursteen erg populair, maar ook innovatieve materialen duiken op. Een mooi voorbeeld daarvan is softlak, een materiaal dat uit de autosector komt. Hoewel het een strakke afwerking toelaat, voelt het materiaal toch erg warm en zelfs ‘aaibaar’ aan.

Strak waar het moet

Noodzakelijk voor een keuken die deel uitmaakt van de living, is gecontroleerde orde. Want als letterlijk alles bovenop moet blijven staan, ziet het geheel er slordig uit. Daarom proberen fabrikanten de bergruimte in kasten te maximaliseren, zodat ook in kleine ruimtes orde kan heersen. Dankzij onder meer de integratie van glazen wanden worden die kasten zo overzichtelijk mogelijk gehouden. Ook het idee om de dampkap te laten verdwijnen in de kookplaat, past in deze tendens.

Tot slot wordt de keuken steeds slimmer. Zo zijn er in de hedendaagse keuken standaard oplaadpunten voor de smartphone of tablet voorzien. En wie dacht dat het niet beter kon worden: ook de bijhorende boodschappenlijstjes maakt de oven voor jou. Ontdek alle nieuwigheden uit de keuken in Paleis 11 van Batibouw.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo