Dossier Batibouw

Paleis 1 van Batibouw 2016 in het teken van buitenafwerking

  BE   29 februari 2016 Bron: Batibouw
Paleis 1 van Batibouw 2016 in het teken van buitenafwerking
Tuinen bestaan in alle vormen en maten. De term roept meestal het beeld op van hectaren grond gevuld met struiken, bloemen, houten bankjes en bij gelegenheid een barbecue of een sauna. Dit exemplaar is echter meer op het platteland te vinden. Zij die in een stad wonen moeten aan plaats inboeten en op zoek gaan naar alternatieven. Of het nu gaat om de klassieke tuin, een kleine stadstuin, een koer, een terras of een paar plantenbakken op de vensterbank, iedereen wil het maximum halen uit zijn “exterieur”, dat meer en meer een ware kamer buitenshuis vormt. Paleis 1 van Batibouw staat dit jaar volledig in het teken van de groene omgeving en stelt vier verschillende tuinkamers voor: de Luxe, de Groene, de Happy en de Lekkere Tuinkamer.

De tuin als verlengstuk

De Belg heeft nog steeds een baksteen in de maag en blijft enthousiast over het verwerven van een eigen woning. Wie de trotse eigenaar is van een alleenstaand huis heeft vaak ook een grote tuin, misschien wel voorzien van een zwembad en een groot terras. De tuin is in dit geval een verlengstuk van de woning. Het is een afgesloten stukje paradijs waarbij binnen en buiten naadloos in elkaar overvloeien. Accenten die in de woning worden gelegd, komen terug in de tuin. De Happy Tuinkamer en de Luxe Tuinkamer bieden inspiratie voor wie binnen en buiten op elkaar wil afstemmen. Denk aan een veranda die de perfecte overgang biedt tussen woonkamer en tuin, of een carport of ligmeubilair in hetzelfde soort hout als de meubels binnen.

Nood aan alternatieven

Anno 2016 woont meer dan de helft van de wereldbevolking in een stad, waar alleenstaande huizen met grote tuin eerder zeldzaam zijn. Er wordt ternauwernood op twee belangrijke zaken ingeboet: ruimte en groen. Wie de klassieke romantische achtertuin niet tot zijn beschikking heeft, gaat op zoek naar alternatieven. Creativiteit is dus de boodschap. Een kleine stadstuin met compact terras heeft misschien wel ruimte voor een pluktuin in de vorm van een hobbyserre. Tuinmuren lenen zich dan weer uitstekend voor kruipplanten. Wie door de Lekkere Tuinkamer wandelt, vindt inspiratie en praktische tips voor de inrichting van een kleiner stukje groen.

De stad Antwerpen verplichtte in februari 2011 het aanleggen van groendaken. Een groendak is een dak begroeid met planten, een lapje groen in het midden van de stad met een eigen biotoop. Het geheel oogt niet alleen mooi, het komt met een pakket aan ecologische voordelen die in de stad zeker welkom zijn. Het zorgt voor biodiversiteit, is goed voor het milieu, verhoogt de levensduur van het dak, isoleert en weert geluid in een woning.

Na cohousing is ook co-gardening in volle evolutie. Collectief tuinieren lost niet alleen het ruimteprobleem op, het zorgt voor contact met buurtbewoners en versterkt het gemeenschapsgevoel. Bovendien zijn deze tuinen economisch voordelig voor lokale overheden; de aanleg en het onderhoud ervan is goedkoper dan dat van parken. Behalve een moestuin, kan een gemeenschappelijke tuin worden uitgerust met bijvoorbeeld bijenkasten, insectenhotels of een picknick- en speeltuin. De Groene Tuinkamer stelt oplossingen voor om een individuele of gemeenschappelijke ecotuin aan te leggen met (sedum) groendaken, ecologische tuinafsluitingen en oplossingen voor waterzuivering.

Ontdek de Tuinkamers op Batibouw

Ook zin om het maximum te halen uit de ruimte buitenshuis? De Tuinkamers op Batibouw tonen innovatieve ideeën en oplossingen voor eender welke buitenruimte. Kuieren door de tuinkamers laat de beursbezoeker nadenken over de indeling en afwerking van zijn eigen stukje groen. Bovendien staan tuinarchitecten en -aannemers met goede raad tot ieders beschikking.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo