Dossier Batibouw

Batibouw 2016 Paleis 8: Van villabouwers naar projectontwikkelaars

  BE   25 februari 2016 Bron: Batibouw
Batibouw 2016 Paleis 8: Van villabouwers naar projectontwikkelaars
Dat alle belangrijke bouw- en renovatiebedrijven dit jaar weer aanwezig zijn in Paleis 8 van Batibouw 2016 is een goede zaak, want de woningbouwmarkt in ons land is in volle evolutie. Het zijn niet langer particuliere bouwers die het initiatief nemen, maar veeleer de bouwbedrijven en projectontwikkelaars. En een woning anno 2016 ziet er grondig anders uit dan eentje van pakweg 10 jaar geleden: riante woningen en villa’s met tuin ruimen plaats voor appartementen, groepswonen en andere slimme oplossingen.

Begin deze eeuw lag het bouwinitiatief nog bij de particulieren. In 2000 waren ze goed voor ruim 60% van de bouwaanvragen voor nieuwbouwwoningen. De afgelopen 15 jaar was er een sterke terugval: amper 40% van de vergunningsaanvragen komen nog van een particulier. Bouwondernemingen en projectontwikkelaars nemen vandaag dus het initiatief. Die verschuiving doet zich voor in heel het land, al is de tendens iets minder sterk in Wallonië. In het zuidelijke landsdeel zijn de particulieren nog goed voor net de helft van de bouwvergunningen voor nieuwbouw. De verklaring ligt onder meer in de vaststellingen dat Wallonië minder appartementen telt dan Vlaanderen en dat de sleutel-op-de-deurbedrijven nog vaker op vraag van de klant bouwen.

Graag kleiner

Belgen gaan kleiner wonen en zijn daarmee de laatsten der Europeanen die nog ‘groot’ wonen. De gemiddelde woonoppervlakte in de ons omringende landen ligt beduidend lager dan die van een Belgische woning. In het nieuwbouwpatrimonium is ook een duidelijke krimp merkbaar. De gemiddelde oppervlakte van een appartement schommelt vandaag net rond de 90m², voor een woning is dat 150m².

Mentaliteitswijziging

Vanwaar die kentering in ons bouwinitiatief? De exposanten in Paleis 8 van Batibouw kunnen hiervoor heel wat verklaringen geven. Een belangrijke is de sterke mentaliteitswijziging bij de jongere generaties. Ze zijn bereid kleiner te wonen in ruil voor een hogere levenskwaliteit. De jonge starters zoeken die kwaliteit hoofdzakelijk in de stad. Een compact appartement van 50 à 70m² laat de nodige financiële ruimte om te genieten van de ontspanning en mogelijkheden die de stad te bieden heeft.

Daarnaast is er ook een belangrijke financiële verklaring voor de wijzigingen. Het besteedbare budget van kandidaat-kopers is niet recht evenredig mee gestegen met de vastgoedprijzen. Bovendien ontlenen banken nog maximaal 70 tot 80% van de totale waarde van het vastgoed. Een woning kopen vraagt dus al een stevige eigen inbreng. Dat neemt niet weg dat investeren in een woning zeker vandaag een goede beslissing is. De rente die banken geven op de spaarboekjes van de Belg stelt niet veel voor, dus spaargeld beleggen in vastgoed is een beter idee. Bovendien biedt het zekerheid en rendement.

Bouwondernemer als projectontwikkelaar

Intussen noopt de wijzigende markt de klassieke sleutel-op-de-deurbouwers er wel toe om hun aanpak bij te sturen. Sommigen leggen zich toe op renovatiewerken, anderen ontpoppen zich tot projectontwikkelaars. Ze verwerven terreinen op gunstig gelegen locaties – vaak dichtbij voorzieningen en openbaar vervoer –en bouwen die uit tot een nieuwe buurt waar het aangenaam wonen is. De trend tekent zich het sterkst af in Oost- en West-Vlaanderen, maar vindt stilaan ook ingang elders in Vlaanderen. Met deze initiatieven zijn de nieuwe projectontwikkelaars vaak ook initiatiefnemer om verwaarloosde woonwijken op te waarderen of stadskankers weg te werken.

Doordat het gebied in één keer wordt aangepakt, wordt het vaak een aantrekkelijke woonlocatie. De bouwonderneming of projectontwikkelaar streeft daarbij naar woonoplossingen die een ruim segment van de markt aanspreken en die rekening houden met de geldende regelgeving, zowel stedenbouwkundig als energetisch.

Voor de consument die wil bouwen blijft het zaak om zich goed te laten begeleiden, en informatie in te winnen bij verschillende bedrijven. Dat kan nergens beter dan bij de bouw- en renovatiebedrijven in Paleis 8 van Batibouw.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo