Domotica

Digitale technologie op Batibouw 2016: geen ver-van-mijn-bedshow

Digitale technologie op Batibouw 2016: geen ver-van-mijn-bedshow
We leven in een digitale maatschappij. Digitale toepassingen en oplossingen zijn overal om ons heen en vonden ook hun weg naar de woning. Een vaak gehoorde misvatting over digitale technologie in huis – die ook de exposanten van Batibouw in Paleis 9 geregeld te horen krijgen, is dat die duur en complex zijn, met andere woorden dus een ver-van-mijn-bedshow. Deze perceptie is echter onterecht, want digitalisering kan ook een eenvoudige en betaalbare oplossing bieden voor een praktisch probleem.

Eenvoud troef​

Denk bijvoorbeeld aan een kleine verbouwingen, waarbij een elektrische installatie vaak met de nodige kopzorgen gepaard gaat. Als de woonkamer wordt uitgebreid, moet dikwijls een muurtje worden gesloopt, maar wat met de schakelaars? Schakelaars met een draadloze bediening zijn hier de ideale oplossing. Deze plakt, schroeft of legt men neer waar men wil. Een schakelaar toevoegen zonder kappen of breken vormt zo geen enkel probleem meer.

Of wat als men na het douchen de ventilatie nog 10 minuutjes wil laten draaien? Of ‘s avonds de tuinverlichting van acht tot tien uur laten branden? Met een digitale tijdschakelaar knipt men de verlichting, verwarming of ventilatie automatisch aan of uit gedurende een bepaalde periode.

Comfort staat centraal

Ook videofonie heeft een hele evolutie doorlopen. Met behulp van een IP-interface kan een videofoniesysteem nu eenvoudig op het netwerk worden aangesloten, om zo oproepen door te schakelen naar één of twee smartphones en/of tablets. Komt er een oproep binnen, dan neemt de interface via het internet contact op met de server, die op zijn beurt de oproep doorschakelt naar het geconnecteerde mobiele apparaat. De bewoner kan nu communiceren met de bezoeker via de smartphone of tablet en krijgt een bewegend videobeeld met klank van de bezoeker bij de deurpost.

Een ander concreet voorbeeld zijn de zelflerende thermostaten. Een slimme warmteregelaar monitort het gedrag van de bewoners en leert hieruit. De eerste paar keer dient men als gebruiker de thermostaat nog manueel aan en uit te zetten. Op basis van dit gedrag maakt de thermostaat een profiel van de dagelijkse routines aan en speelt daarop in. En ook deze apparatuur is eenvoudig te regelen en te beheren via een app.

Voor gevorderden

Wie het toch groter ziet, kan ervoor opteren om alle gemotoriseerde elementen in zijn of haar woning - zoals het dakvenster, de garagepoort, de rolluiken, zonwering - draadloos beheren met één afstandsbediening of mobiel toestel. Een belangrijke stap voorwaarts die deze technologie heeft gemaakt, is dat men een terugmelding krijgt over de uitgevoerde handeling. De afstandsbediening geeft bijvoorbeeld aan of het rolluik of raam gesloten is of meldt wanneer er zich een probleem stelt.

Dankzij IoT-technologie, wat staat voor Internet of Things, kunnen elektrische toestellen de omgeving monitoren, statussen doorgeven, instructies ontvangen of data van sensoren interpreteren en zelfstandig acties ondernemen. Deze evolutie is nog maar net begonnen en lijkt nog lang niet aan zijn eindpunt toe te zijn.

Alle bovengenoemde oplossingen zijn op Batibouw te vinden. Van de meest eenvoudige, tot systemen om apparaten volledig te connecteren met elkaar en met het internet, je ontdekt de meest innovatieve oplossingen in paleis 9 van Batibouw.

Ook interessant