Architectuur

Bamboe verfraait gevel appartementencomplex op duurzame manier

Bamboe verfraait gevel appartementencomplex op duurzame manier
In opdracht van de Sociale Huisvestigingsmaatschappij Goedkope Woning zijn de twee bestaande appartementsblokken de Drie Hofsteden in Kortrijk grondig gerenoveerd. Tegelijkertijd is er een derde appartementsblok gebouwd. Het renovatieproject maakt voor een stuk deel uit van enerzijds een ECO-Lifeproject met Europese subsidies en anderzijds een IWT-project. Het ambitieniveau bij de renovatie is BEN; bij de nieuwbouw is dit lage energie. De bewoners mogen dus rekenen op een bijzonder laag energieverbruik. Om een natuurlijke uitstraling aan het project te geven werd voor de afwerking van de gevel van de nieuwbouw gekozen voor Bamboo X-treme® van MOSO. De ecologische voordelen van de CO2 neutrale gevelbekleding passen daarbij zeer goed in dit project.

Brandveiligheid

Het complex de Drie Hofsteden bestaat uit drie appartementsblokken. “De gevels van de twee andere gebouwen zijn uitgevoerd in witte crepi met panelen voorzien van houten lamellen / wit strekmetaal. Voor het tussenliggende gebouw wilden we hout het hoofdmateriaal maken van de gevel,” vertelt ir.-arch. Nancy Latruwe van B2Ai. “Echter, volgens de Belgische wetgeving voor middel- en hoogbouw moet gevelbekleding voldoen aan de klasse B-s3, d1 met betrekking tot reactie bij brand. Zonder brandvertragende behandeling voldoet geen enkele ons bekende houtsoort aan deze klasse die net iets strenger is dan de klasse A2 uit het KB brand van voor 2012. In tegenstelling tot zachte houtsoorten zoals den laat tropisch hardhout zich moeilijk of niet impregneren in de autoclaaf. Dergelijke behandeling met een brandvertragend middel is sowieso milieubelastend en vergt onderhoud. Wij waren dan ook aangenaam verrast toen een collega ontdekte dat Bamboo X-treme® niet brandvertragend hoeft te worden behandeld om te voldoen aan klasse B-s3, d1. De keuze inzake houtsoort voor dit project was dus snel gemaakt.”

De appartementen zijn in juli 2018 opgeleverd en zijn inmiddels allemaal bewoond. “Esthetisch is het resultaat zeer mooi. Gezien bij een gevel met open voegen ook de reactie bij brand van de achterliggende isolatie in beschouwing moest worden genomen, is gekozen voor een gesloten gevel. Noodgedwongen werd dit een uitvoering met de geoliede versie omdat enkel die met tand en groef beschikbaar is. We dachten dat daardoor de gevel heel langzaam zou gaan verkleuren, maar dat valt prima mee. Ook de weersomstandigheden, met de zeer warme zomer en natte herfst, hebben nauwelijks bijkomend effect gehad op de gevel. De verkleuring blijft verschillende schakeringen van bruin, maar het resultaat komt zeer mooi tot zijn recht. Je blijft bovendien goed zien dat het hout is,” zegt een enthousiaste architect.

Kostenbesparing

“Een brandwerende behandeling kost ongeveer 17 euro per vierkante meter. Je krijgt daar dan 10 jaar garantie op, maar als je de garantievoorwaarden goed leest moet je ongeveer iedere twee jaar lokale herstellingen uitvoeren en daar komt een hoogtewerker aan te pas. We wilden eigenlijk van dat milieuonvriendelijke systeem van behandeling af. Bamboe bleek hiervoor het perfecte alternatief. Na plaatsing vereisen gevels met Bamboo X-treme® gevelbekleding geen periodiek onderhoud. Door de hoge stabiliteit blijven de planken vlak op hun plaats in tegenstelling tot andere natuurlijke materialen. De besparing zit dus niet alleen in de behandeling, maar ook in het onderhoud van de gevel. De totale kosten over de levensduur van de gevel vallen zo lager uit,” besluit de architect. Door de grote tevredenheid over het gebruik van bamboe in dit project, heeft B2Ai inmiddels ook bij andere projecten bamboe als gevelbekleding toegepast.

Duurzaam

MOSO Bamboo X-treme® gevelbekleding bestaat uit massieve bamboeplanken gemaakt van thermisch gemodificeerde en gecomprimeerde bamboe strips. Dankzij het unieke Thermo-Density® productieproces behaalt Bamboo X-treme® de hoogste duurzaamheidsklasse conform relevante EU-normen en neemt de stabiliteit en de hardheid sterk toe.

Het gebruik van tropisch hardhout is verbonden met ontbossing. Terwijl het tot 80 jaar kan duren voordat het tropisch hardhout gekapt kan worden, zijn MOSO bamboestammen al na 4-5 jaar uitgegroeid tot een volwassen plant. Na de oogst sterft de bamboeplant niet af en vindt er geen ontbossing plaats. Integendeel, op de moederplant zullen meer en sneller nieuwe stammen groeien. Zo kan bamboe jaarlijks worden geoogst en is een bamboe plantage duurzaam en fair trade voor de boeren. Bamboeproducten zijn het duurzame alternatief voor tropisch hardhout en andere minder milieuvriendelijke materialen.

Ook interessant