Verbouwen

Keramische gevel in Blankenbergse residentie

Keramische gevel in Blankenbergse residentie
Het beton van de voorgevel van Residentie Nord Vrie in Blankenberge was toe aan een grondige renovatie. Evenals de terrassen, kreeg de gevel daarom een opfrisbeurt. De gevelsteen Terra Maestricht van Mosa bleek een uitstekende oplossing vanwege haar natuurlijke look. Ze kan bovendien pronken met een hoge duurzaamheidsgraad en is daarmee goed bestand tegen de gure weersomstandigheden waar de Belgische kust soms mee kampt.

De terrasplaten, terrasfrontbalken en terrasconsoles van het appartementsgebouw hadden te lijden onder betonrot en moesten behandeld of vervangen worden. Ook de wapening was zichtbaar geroest. Het aangetast beton werd afgekapt, ofwel hersteld en beschermd. De frontbalken en de consoles werden volledig afgebroken en opnieuw ter plaatste gestort, en het wapeningsstaal van het beton werd vervangen. De balustrades en tussenpanelen werden vernieuwd.

De bewoners hebben langdurig onderling en met het studiebureau overlegd over het type balustrade. Uiteindelijk is er gekozen voor een oplossing met volle beglazing, zowel zonder als met stijlen. En daar bleef het niet bij: bouwheer RAME liet eveneens een nieuwe afwerking van de vloer, het plafond en de gevel aanbrengen. Zo kwamen er nieuwe plafonds onder de terrassen, nieuwe leuningen en scheidingswanden, en een nieuwe bekleding van de voorgevel en de terrassen.

Keramische gevel in Blankenbergse residentie

Hoge duurzaamheidsgraad

Voor de gevelbekleding was in eerste instantie een natuursteen voorzien. Uiteindelijk ging de voorkeur naar een keramische steen. De keuze viel daarbij op Mosa en de tegel Terra Maestricht “De hoge graad van duurzaamheid en het lage gewicht speelde een belangrijke rol in die keuze. Bovendien is dit type gevelbekleding makkelijk te onderhouden, want keramische steen is absoluut niet poreus”, zegt Marc Vander Vennet, Voorzitter van de RAME.

De voordelen van keramiek

“De omgeving aan de kust is behoorlijk agressief voor gevelstenen. Daarom wilden we een natuurstenen look, maar met de duurzaamheidseisen van een keramische tegel”, voegt Benjamin Tytgat van studiebureau Sweco toe. “Bovendien was ook de look van het gebouw heel belangrijk. We zijn actief op zoek gegaan naar een gevelsteen die een meerwaarde betekende voor de voorgevel.”

Nadien werd alles in het werk gesteld om de combinatie van de specifieke gevelsteen en de nieuwe balustrades zowel op technisch als esthetisch vlak tot haar recht te laten komen. Het ontwerp dat gekozen werd zorgt niet alleen voor een duurzame totaaloplossing in combinatie met een volledig vernieuwde strakke en moderne look van buitenaf, maar eveneens voor een geoptimaliseerd zicht vanuit de appartementen naar buiten toe: de bewoners zien enkel glas en de breedte van het terras is gemaximaliseerd. Bovendien konden de Mosa Terra Maestricht-tegels over de volle hoogte aangebracht worden. Dit optimaliseert het esthetische lijnenspel van de gevel.

Keramische gevel in Blankenbergse residentie

Vlotte samenwerking

De vlotte samenwerking kwam ten goede van de afwerking van het project. “We hadden dit resultaat nooit kunnen realiseren via een gewone aannemingsovereenkomst. We kregen de mogelijkheid om gedurende lange periodes te kunnen nadenken over de beste ideeën”, zegt Vander Vennet. “Mosa was bereid alle gegevens met betrekking tot de plaatsingsdetails gedetailleerd te bespreken vanaf het begin en gedurende heel het verdere verloop van de ontwerpfase, zodat het lastenboek gericht kon opgemaakt worden.” Benjamin Tytgat van Sweco was eveneens tevreden over de samenwerking: “Mosa heeft samen met Aluform en MRT van begin tot eind meegeholpen met het in overleg gezamenlijk uitwerken van de finale uitvoeringsdetails.” En ook de montage van de keramische tegels door de firma Drooghmans verliep opperbest.

Ook interessant