Vloerbekleding

Geglazuurde tegels versus ongeglazuurde tegels

Geglazuurde tegels versus ongeglazuurde tegels
Geglazuurde wandtegels: Venis Marmol
Tegels zijn er in allerlei soorten, kleuren, vormen en maten. De ene is geschikt voor de vloer terwijl de ander juist voor de wand is bedoeld. Zo is er ook een onderscheid te maken in de afwerking van de toplaag. Hieronder geven wij informatie over geglazuurde tegels versus ongeglazuurde tegels.

Wat zijn geglazuurde tegels?

Geglazuurde tegels worden ook wel ‘verglaasde’ tegels genoemd. Geglazuurde tegels hebben op de biscuitlaag (de basis van een tegel) een toplaag van glazuur. Als je een tegel van de zijkant bekijkt, is dit duidelijk zichtbaar. Je ziet twee lagen: aan de onderkant de biscuitlaag met daarop de glazuurlaag.

In het productieproces wordt de biscuitlaag eerst samengeperst, maar is dan nog met de handen te breken. Door het aanbrengen van een glazuurlaag en het daarna bakken van de tegel in een tunneloven, wordt de tegel meer gehard en waterbestendig.

Het type glazuur bepaalt de eigenschap van de tegel. Het ene type is harder of slijtvaster dan het andere. Dit is vooral bij vloertegels belangrijk. In de badkamer heeft een geglazuurde vloertegel een minder harde, slijtvaste glazuurlaag nodig dan in een woonkamer. Hierbij wordt er van uit gegaan dat je in de badkamer alleen maar met blote voeten loopt en in een woonkamer met schoenen. Geglazuurde wand- en vloertegels zijn uitermate geschikt voor vochtige ruimtes zoals de badkamer en het toilet.

Geglazuurde houtlook tegels

De glazuurlaag kan gemaakt worden in allerlei kleuren. Daarnaast is er glazuur in glans of mat. Naast alle kleuren kunnen er d.m.v. glazuringen ook verschillende tekeningen/designs/patronen aangebracht worden op de tegels. Vroeger waren dit eenvoudige patronen die op iedere tegel hetzelfde waren. Tegenwoordig zijn de technieken dusdanig ontwikkeld dat iedere tegel uniek is. Je ziet op een vloer of wand dus niet steeds hetzelfde patroon/tekening terugkeren. Hierdoor lijkt een marmerlook- of houtlooktegel net echt. Doordat er zoveel mogelijk is bij het glazuren van een tegel, is de keuze in geglazuurde wand- en vloertegels ook enorm groot.

Geglazuurde porcellanato tegels: Marazzi Treverk Home
Geglazuurde porcellanato tegels: Marazzi Treverk Home

Slijtvastheid geglazuurde vloertegels

Geglazuurde vloertegels kunnen ook verwerkt worden in de woonkamer, keuken en hal. In deze ruimtes is het wel belangrijk dat de vloertegels een hoge slijtvastheid hebben, omdat de belasting van inlopend vuil en schoenen veel hoger is dan in een badkamer.

Een geglazuurde vloertegel buiten verwerken brengt wel wat mitsen en maren met zich mee. Hierbij is de slijtvastheid van de toplaag heel belangrijk, maar zeker ook de samenstelling van de onderlaag. In een ‘normale’ biscuitlaag kan vocht dringen. Dit betekent dat de tegel dus niet vorstbestendig is. Bij het buiten verwerken van vloertegels (op een onderheid terras) is het belangrijk dat je jezelf goed laat voorlichten over de slijtvastheid, hardheid en vorstbestendigheid van de vloertegels.

Geglazuurde Portugese tegels

De vroegere Portugese tegels brengen een prachtige Zuid-Europese sfeer aan het interieur. Het nadeel van deze tegels is dat ze poreus zijn waardoor ze veel onderhoud nodig hebben. Eén van de nieuwste trends zijn de geglazuurde Portugese tegels. Daarmee heb je wel de sfeer, maar niet het onderhoud!

Wat zijn ongeglazuurde keramische tegels?

Ongeglazuurde tegels hebben geen glazuurlaag. De tegels hebben een natuurlijke uitstraling zonder patroon. Hierdoor komen ze eenvoudiger over. De ongeglazuurde tegel kan compact zijn of poreus. Hoe poreuzer de tegel, hoe hoger de vochtopname van de tegel is. Dit is vooral belangrijk om te weten voor gebruik in vochtige ruimtes, maar ook buiten op een terras.

Ongeglazuurde tegels behandelen

Om een poreuze ongeglazuurde tegel minder gevoelig te maken voor intrekkend vocht, is het mogelijk om deze te impregneren. Belangrijk is hierbij wel dat deze impregneerlaag slijt en dit impregneren dus steeds herhaald zal moeten worden. Poreuze ongeglazuurde tegels zijn vaak ook minder hard, waardoor ze kwetsbaar zijn.

Ongeglazuurde tegels schoonmaken

Ongeglazuurde tegels zijn van nature ruwer. Dit betekent wel dat stof en vuil zich makkelijker hechten aan het oppervlak. Over het algemeen zijn ongeglazuurde tegels hierdoor lastiger schoon te maken.

Ongeglazuurde porcellanato tegels: Mosa Greys
Ongeglazuurde porcellanato tegels: Mosa Greys

Gres porcellanato

Er zijn ook ongeglazuurde vloertegels die een hoge slijtvastheid hebben en een zeer lage vochtopname. Dit is gres porcellanato. Gres porcellanato is een mengsel van klei, zand en bepaalde smeltmiddelen en is eigenlijk ‘steenhard porselein’. Deze porcellanato tegels worden onder een zeer hoge druk geperst en daarna onder een hoge temperatuur gebakken. De kenmerken van dit type tegels zijn dan ook vorstvrij, kras- en stootbestendig en bestendig tegen chemische aantasting. Ook zijn ze door en door van hetzelfde materiaal. Dit zie je vooral als je zo’n tegel aan de zijkant bekijkt. Deze porcellanato tegels zijn dus zeer geschikt voor drukbelopen ruimtes (winkelcentra, vliegveld) en door de zeer lage vochtopname ook geschikt voor buiten (vorstvrij).

Tegenwoordig worden porcellanato tegels vaak ook nog voorzien van een glazuurlaag om ze een specifieke kleur of dessin te geven. Hierdoor wordt de keuze enorm, gecombineerd met de technische kenmerken (hardheid en duurzaamheid) van porcellanato. Een bijkomend voordeel is ook dat het glazuur zorgt voor een eenvoudige en perfecte reiniging van het oppervlak.

Ook interessant