Interieur

Bakeliet: wat is het en hoe verwerk je het in je huis?

Bakeliet: wat is het en hoe verwerk je het in je huis?
Foto: deoudeschakelaar.nl
Sinds het begin van de coronacrisis staat het leven van menig huiseigenaar in het teken van verbouwen en verandering. Ben jij ook toe aan een nieuwe woonkamer, een aanbouw of misschien gewoon een paar nieuwe meubels?

Je kunt met kleine veranderingen al veel doen. Wellicht is bakeliet schakelmateriaal iets voor je huis om op een subtiele manier je huis aan te passen. In dit artikel lees je meer over wat bakeliet precies is en hoe je het in je huis kunt verwerken.

Wat is bakeliet precies?

Bakeliet bestaat al een hele tijd: het is de allereerste kunststof die aan het begin van de 20e eeuw werd uitgevonden. De kunststof was uitgevonden door een Amerikaanse-Belgische uitvinder en chemicus genaamd Leo Baekeland. Hij gebruikte bakeliet met name als deurbeslag, schakelmateriaal en in de elektrotechniek. Zo weet je direct waar de naam bakeliet vandaan komt.

Het duurde nog even voordat andere kunststoffen werden uitgevonden en het was pas na de Tweede Wereldoorlog dat kunststof, waaronder bakeliet, veel werd gebruikt. Zo gebruikte Philips het (onder de naam Philite) voor het maken van radiokasten. Inmiddels zien we overal om ons heen kunststof van verschillende soorten kwaliteit, maar blijft bakeliet nog steeds een belangrijke kunststof voor diverse toepassingen.

Voordelen van het materiaal bakeliet

Bakeliet is een mengsel van fenol en formaldehyde en staat bekend om de grote mechanische stevigheid. Dat is niet het enige; andere voordelen van bakeliet zijn onder andere:

  • Bakeliet kan gemakkelijk in verschillende vormen worden geperst zonder dat het zijn stevige karakter verliest.
  • Door de donkere kleur heb je ook nog eens een stijlvol item te pakken voor het schakelmateriaal aan de muur Zwart bakeliet wordt het meest geproduceerd. Dit is ook het schakelmateriaal. Maar wist je dat er ook wit bakeliet is. Het voordeel is dat het niet verkleurd.
  • Daarbij kan bakeliet ontzettend goed tegen hoge temperaturen. Daarom werd het materiaal onder andere veel gebruikt in de elektrotechniek en als schakelmateriaal. Het is namelijk vrijwel niet brandbaar.
  • De kostprijs van bakeliet was en is relatief laag in verhouding met de hoge kwaliteit die je ervoor terugkrijgt.
  • Bakeliet heeft een stijlvol en klassiek uiterlijk waardoor het toepasbaar is in verschillende soorten interieur, waaronder een modern interieur of een industriële inrichting.
  • Ook heeft bakeliet een goede isolerende werking en lage elektrische geleidbaarheid waardoor het ook heel goed als tussenlaag bij elektrotechniek kan worden gebruikt.

Toepassingen in huis: bakeliet schakelmateriaal en meer

Met zoveel voordelen kun je je vast wel voorstellen dat bakeliet veelvuldig wordt gebruikt in woningen. Het stevige en sterke karakter maakt het bijvoorbeeld het ideale materiaal voor bakeliet schakelmateriaal en deurbeslag. Door de donkere kleur heb je ook nog eens een stijlvol item te pakken voor het schakelmateriaal aan de muur. Omdat bakeliet daarbij verschillende soorten omgevingen goed kan hebben, zoals een warme ruimte of een vochtige ruimte, is het het ideale materiaal voor in de keuken of de badkamer.

Niet veel mensen weten dat bakeliet óók wordt gebruikt op andere plekken in huis. Kijk bijvoorbeeld eens naar de behuizing van je föhn of radio. De kans is aanwezig dat die behuizing van bakeliet gemaakt is. Ook wordt het materiaal veel gebruikt voor doppen en deksels van flessen en potten en voor hittebestendige handvaten voor bijvoorbeeld pannen. Maar: bakeliet schakelmateriaal is zonder twijfel de meest gebruikte productcategorie voor dit materiaal.

Ook interessant