Verlichting

Waar en hoe koop ik het juiste schakelmateriaal?

Waar en hoe koop ik het juiste schakelmateriaal?
Er zijn een aantal dingen belangrijk bij het kiezen van schakelmateriaal. Kies altijd hetzelfde merk voor alle verschillende elementen. Veel merken hebben namelijk hun eigen vorm en bevestigingsmethode, waardoor het lastig wordt om verschillende merken te combineren. Heb je geen idee waar je moet gaan zoeken? Neem dan een kijkje bij de Domotica Store. Vervolgens is het handig om ook dezelfde serie binnen een merk te kopen. Ook elke serie heeft vaak zijn eigen stijl en vorm. Omdat het oog natuurlijk ook wat wilt is het aan te raden om schakelmateriaal in dezelfde kleur te kopen. Zo voorkom je kleurverschillen.

Welke types schakelmateriaal zijn er?

Dacht je dat als het om lichtschakelaars gaat je enkel de keuze hebt tussen een schakelaar en een dimmer? Er valt zo veel meer te kiezen! En dat geldt ook voor wandcontactdozen. We zetten de belangrijkste opties voor je op een rij.

Wandcontactdozen
  • Stopcontact met randaarde: voor extra beveiliging van elektrische apparatuur
  • Stopcontact zonder randaarde: deze zie je vooral terug in oudere woningen
  • Stopcontact met verhoogde aanraakbeveiliging: ook wel bekend als de kinderveilige wandcontactdoos
  • Stopcontact met USB-aansluiting: deze wandcontactdoos combineert het klassieke stopcontact met een USB- voeding.
  • Stopcontact met nachtoriëntatielicht: de LED-verlichting biedt extra oriëntatie in donkere vertrekken, gangen of trappenhuizen. Ideaal in seniorenwoningen of als nachtlicht in kinderkamers.

Besluit welke kleur je wil

Nu je een merk en serie hebt uitgezocht, moet je ook bedenken welke kleur je wil. Let bij het kopen van schakelmateriaal op dat het afdekraam en de bedieningselement dezelfde kleur hebben. Het is bijvoorbeeld niet erg mooi om een alpinwitte bedieningswip met een crème wit afdekraam te combineren. Kleuren combineren kan natuurlijk wel mooi zijn als je van jouw schakelmateriaal een opvallend detail in je interieur wil maken. Denk bijvoorbeeld aan een goudkleurig ABB Busch-Jaeger Carat afdekraam met een antracietkleurige bedieningswip.

Ook interessant