Architectuur

Architectuurlezingen Duurzame Transformatie

AR-TUR, het centrum voor architectuur, stedelijkheid en landschap in de Kempen, en Kamp C, het provinciaal Centrum Duurzaam Bouwen en Wonen, organiseren in 2015 de reeks architectuurlezingen Duurzame Transformatie. In zes avonden met inspirerende sprekers verkennen we duurzame transformaties op diverse schaalniveaus: gebouw en landschap, dorpskern, verkaveling, industriesite en interieur.

Duurzame Transformatie

Tijden veranderen. Onze wensen voor comfort, ideeën over wonen, de economische omstandigheden, de manieren waarop we ruimtes gebruiken en ons inzicht over een duurzame omgeving zijn in de loop van de jaren drastisch gewijzigd. Om Vlaanderen leefbaar te houden en niet alle open ruimte en materialen te verkwisten, zullen we slimmer moeten bouwen binnen de bestaande contouren van steden, wijken, dorpen en gebouwen.

Hoe maken we de bestaande gebouwde omgeving geschikt voor de toekomst? Hoe kunnen de geschiedenis en de verhalen van een plek bijdragen aan een hogere kwaliteit? Hoe blazen we nieuw leven in bestaande structuren? En op welke manier geven we die veranderingsprocessen duurzaam vorm?

Gebouw en Landschap

Ninke Happel (Happel Cornelisse Verhoeven Architecten) zoekt in haar ontwerpen steeds een sterke relatie met de bestaande context. Zij spreekt onder meer over het ontwerp dat haar bureau maakte voor Buurschap De Blokskens in Zandhoven en over boerenerven die ze transformeerde voor een nieuwe bestemming. Christophe Vandevoort (Ruimte Vlaanderen) en Ingrid Nij Bijvank-van Herel (ervenconsulent Het Oversticht) spreken over ‘voorkantsturing’ bij ruimtelijke ingrepen op het platteland. Het Oversticht ontwikkelde in Nederland een werkwijze met ervenconsulenten die de transformaties van erven begeleiden door vooraf met alle betrokkenen rond de tafel te gaan. Deze aanpak testten ze in 2014 via ontwerplabo’s in Vlaanderen, onder meer in Oud-Turnhout.

Deze avond presenteren we ook de publicatie CAHIER #3 Duurzaam Ruimtegebruik, het resultaat van de lezingenreeks in 2014. De avond vindt plaats bij Kamp C in Westerlo.

Meer informatie en inschrijven via deze link.

Ook interessant