Architectuur

Het Landschapslab: een toekomstvisie voor het landschap

Cultuurhuis de Warande, Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete (RLKGN) en architectuurcentrum Ar-Tur organiseren in mei in Turnhout het festival Het Gedroomde Landschap. Als onderdeel van het festival starten Ar-Tur en RLKGN het Landschapslab. Kleinere steden en hun landelijke omgeving vragen om een specifiek antwoord op de actuele ruimtelijke ontwikkelingen. Met als casestudy de regio Noorderkempen tonen we de inspirerende kracht van ontwerpend onderzoek. We gaan op zoek naar een toekomstvisie voor het landschap in deze regio. Onderdeel van het Landschapslab zijn een ontdekkingstocht door de regio, een lezingavond met inspirerende landschapsontwerpen uit Vlaanderen en Nederland, een workshop met DELVA Landscape Architects en een gespreksavond waar de resultaten van het Landschapslab worden getoond en besproken.

Ontdekkingstocht door de Kempen
16 mei 2013, 9.00 - 17.00u, 40 euro, vertrek in de Warande in Turnhout

Tijdens een busexcursie bezoeken we bijzondere plekken in het landschap van de Kempen, maar ook plekken die nog aandacht vragen. Met een gezelschap van ontwerpers, kenners en andere ontdekkers gaan we op pad om de huidige staat van het landschap te verkennen. We trekken van Turnhout naar Weelde Statie, door de grensregio, via glastuinbouw bij Merksplas, naar Wortel-Kolonie, van Wortel dorp langs Achtel en Rijkevorsel, naar het kanaal bij Sint-Jozef, Breebos en Merksplas-Kolonie. Langs dorpsranden, dorpskernvernieuwingen, de grens, enclaves, glastuinbouw, dorpslinten, kolonies, natuur, landbouw, bossen, dreven, waterlopen, kanalen, industrie en bedrijvigheid, winkelgebieden, erfgoed, verblijfsrecreatie, stadsranden en meer.

10x20x20 Landschapsontwerpen
16 mei 2013, 20.15u, 5 euro, de Warande in Turnhout

Tien ontwerpers, twintig beelden en twintig seconden per beeld. Tijdens deze lezingavond komen bijzondere landschapsontwerpen uit Vlaanderen en Nederland aan bod. Van een brug tot een regionale visie. Kunnen ze een inspiratie zijn voor het landschap in de Noorderkempen? Sprekers deze avond zijn onder meer ontwerpers van HUB, BRUT + LAND, RO&AD architecten, DELVA Landscape Architects, Strootman landschapsarchitecten, van Paridon x de Groot, Artgineering en Studio 013 – Secchi & Vigano.

Vitrine
21 mei 2013, 20.15u, 5 euro, de Warande in Turnhout

Op deze publieke gespreksavond presenteren we de resultaten van het Landschapslab. Met een terugblik op de ontdekkingstocht, de lezingavond en de inspirerende visies gepresenteerd door DELVA Landscape Architects. We gaan in gesprek met de regionale landschapsactoren en het publiek. Hoe kunnen we nadenken over ruimtelijke kwaliteit in de Kempen? Op welke manier kunnen we integraal werken aan een toekomstgerichte visie voor het landschap, met alle betrokken landschapsactoren? Wat is de meerwaarde van ontwerpend onderzoek, en hoe kan dit in de toekomst zinvol worden ingezet?

Meer informatie over het Landschapslab: www.ar-tur.be