Architectuurboek Vlaanderen N°11 - Architectuur middenin

  BE   10 november 2014 Bron: Vai
Architectuurboek Vlaanderen N°11 - Architectuur middenin
foto Harry Gruyaert
Het Architectuurboek Vlaanderen N°11 staat midden in het dagelijkse leven. De geselecteerde projecten voor ‘Architectuur middenin’ zijn ambitieus, zelfbewust, nadrukkelijk aanwezig en met uiterste zorg ontworpen. Toch worden ze nooit ijdel. Ze nemen het dagelijkse gebruik als bestaansconditie. Wat er gebeurt, gebeurt vanuit een vanzelfsprekendheid, maar wordt ook buitengewoon. Architectuur die niet ontworpen is met formele acrobatieën of voor eenmalig spektakel. Architectuur die niet wil entertainen, maar doordringen tot in de kleinste vezel van het bestaan. Wanneer wordt het banale bijzonder? Als een schaduw in het bos gebouw wordt. Als een waterval van kamers een huis wordt. Als zorg deel van het dorp wordt.

Voor ‘Architectuur middenin’ selecteerde de redactie meer dan 50 projecten die zich succesvol met het leven verankeren. De diversiteit is zeer groot, het aanbod steeds breder. Het Architectuurboek levert het bewijs dat architectuurcultuur tot in de verste uithoeken van Vlaanderen en in alle geledingen van de maatschappij is doorgedrongen: crèches, scholen, gemeenschapscentra, sporthallen, gezinswoningen, universiteiten, psychiatrische centra, brandweerkazernes, verzorgingstehuizen en crematoria. Het boek toont een opmerkelijke verscheidenheid aan architectuur: gebouwen van uiteenlopende schaal, met diverse programma’s en gebruikers, soms met volstrekt tegenovergestelde ruimtelijke ambities. Toch hebben ze heel wat gemeen. Allemaal zijn ze bedacht als leefwerelden die de kennis en verwachtingen van opdrachtgevers en gebruikers ernstig nemen, zonder dearchitectuur uit het beeld te laten verdwijnen. Ontwerpers herdenken ruimtelijke constellaties en zoeken formele en materiële oplossingen die de meest uiteenlopende vormen van verblijf aangenaam en verrassend weten te maken.

Gerenommeerd Magnumfotograaf Harry Gruyaert brengt de architectuur tot leven

De projecten komen niet enkel aan bod in beschouwende teksten. In het Architectuurboek krijgt ook architectuurfotografie een prominente rol. Harry Gruyaert tovert de vluchtigheid, veranderlijkheid en bedrijvigheid tevoorschijn die architectuur kan genereren. In zijn beeldessay komen de gebouwen tot leven als kleurrijke, poëtische verblijfplaatsen.

Met architectuur van 51N4E Architecten Broekx-Schiepers, architecten de vylder vinck taillieu, architecten Els Claessens en Tania Vandenbussche, awg architecten, BC architects & studies, Bogdan & Van Broeck, Bovenbouw Architectuur, BULK Architecten, BURO II & ARCHI+I, Carlos Arroyo i.s.m. ELD, Collectief Noord architecten, Coussée & Goris Architecten, De Smet Vermeulen architecten, lezze architecten, Marie-José Van Hee architecten, noAarchitecten, Office Kersten Geers David Van Severen, ONO architectuur, osar, Philip Metten, Rapp+Rapp, RAUM architecten, Robbrecht en Daem architecten, Sarah Melsens ir. architect i.s.m. Roberta Gigante, Studio Associato Bernardo Secchi-Paola Viganò, tcct, Tijl Vanmeirhaeghe ism Carl Bourgeois, UR architects, Verdickt & Verdickt Architecten, Vincent Van Duysen Architects en Xaveer De Geyter Architecten.

Met teksten van Tom Broes, Aslý Çiçek, Bernard Colenbrander, Michiel Dehaene, Oswald Devisch, Stefan Devoldere, Katrien Embrechts, Christoph Grafe, André Loeckx, Ruth Soenen en Caroline Voet

Redactie bestaat uit Birgit Cleppe, Aslý Çiçek , Ilse Degerickx, Oswald Devisch, Katrien Embrechts, Christoph Grafe, François Thiry (2013) en Caroline Voet. Beeldredactie Stefan Siffer.

Vormgeving Joris Kritis en Julie Peeters
Verantwoordelijke uitgever Christoph Grafe – directeur Vlaams Architectuurinstituut
ISBN editie Nederlands: ISBN 9789082122527
ISBN editie Engels: ISBN 9789082122534
Te koop in de boekhandel of via de webshop www.vai.be
Prijs 39.50 euro

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo