Architectuur

Dien uw projecten in voor het Architectuurboek Vlaanderen

In 2014 presenteert het Vlaams Architectuurinstituut de nieuwste editie van het tweejaarlijkse Architectuurboek Vlaanderen. Editie 2014 wordt de elfde in deze reeks publicaties die de architectuurproductie in Vlaanderen en Brussel onder de aandacht brengt, maar ook de projecten van architecten uit Vlaanderen en Brussel overal in de wereld. Het Architectuurboek Vlaanderen is doorheen de jaren uitgegroeid tot een publicatie waarin de gestaag groeiende kwaliteit van de architectuur in deze regio een grote zichtbaarheid krijgt. Maar sinds het begin is het Architectuurboek Vlaanderen ook een boek waarin deze architectuurproductie in de context van de maatschappelijke, politieke en ruimtelijke ontwikkelingen wordt besproken. Architecturale kwaliteit is immers ook altijd het resultaat van de wijze waarop gebouwen of stedenbouwkundige projecten inspelen op hun context.

Voor editie 2014 van het Architectuurboek Vlaanderen nodigen we architecten, stedenbouwkundige ontwerpers, landschapsarchitecten en anderen uit om projecten van bijzondere architecturale kwaliteit in te zenden. We moedigen daarbij expliciet de inzending aan van projecten die inspelen op de vraagstukken die van fundamentele invloed op de leefomgeving in Vlaanderen zijn. Projecten voor innovatieve woonvormen die een alternatief bieden voor de verspillende ruimteconsumptie in Vlaanderen. Gebouwen of ensembles die een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een duurzame levenswijze en die dit ook als een formeel en esthetisch vraagstuk opnemen. Projecten voor publieke en private gebouwen die innovatief omgaan met programmering en gebruik, en die een bijdrage willen leveren aan de kwaliteit van de gehele leefomgeving. En projecten die voor een deel inspelen of vooruitlopen op de gedeelde ontwerpagenda voor Vlaanderen, voor de zorg, het onderwijs, het werken en wonen in onze dichtbevolkte regio.

Het Architectuurboek 2014 wil zich expliciet engageren voor de fundamentele vraagstukken waar Vlaanderen voor staat. Er zal echter ook plaats zijn voor de juwelen die de architectuur nodig heeft, de artistieke bevragingen en het excentrieke of persoonlijke.

Net zoals bij de vorige edities, kan u ook deze keer uw inzendingen digitaal opladen via onze website. We zijn zeer benieuwd naar de projecten die het beeld van de architectuur uit en in Vlaanderen en Brussel in 2014 gaan bepalen.

Deadline

Alle inzendingen moeten zowel digitaal als op papier uiterlijk vrijdag 29 maart 2013 in ons bezit zijn.

De praktische richtlijnen kunt u hier downloaden.