Architectuur

Architectuurboeken bekroond op Boekenbeurs

Op de bouw- en architectuurdag van de Antwerpse Boekenbeurs werden de winnaars bekend gemaakt van de wedstrijd rond de beste en meest inspirerende bouw- en architectuurboeken, een organisatie van Livios en Architectura. Bij de architectuurboeken waren de boeken van Stéphane Beel en van het bureau De Vylder –Vinck –Taillieu de winnaars. Het boek Verfmagie van Willem Fouquaert was de winnaar van de Livios Lezers Favoriet.

De uitreiking van deze boekenprijzen vormde het sluitstuk van de architectuur- en bouwdag van 4 november die Livios en Architectura organiseerden op de Boekenbeurs in samenwerking met Boek.be, de Bond Vlaamse Architecten, Antwerp Architects, het Vlaams Architectuurinstituut, VIBE, Kamp C, Isover en Gyproc. Op het programma stonden onder meer een architectuurwandeling, diverse lezingen, een panelgesprek met drie toparchitecten en als afsluiter de prijsuitreiking van de boekenwedstrijd.
Net als voor het programma van de architectuur- en bouwdag hebben Architectura en Livios ook voor deze wedstrijd de krachten gebundeld. Livios ging op zoek naar het meest interessante bouwboek, Architectura naar het meest inspirerende architectuurboek.

Bouwboeken
Voor de wedstrijd van Livios waren het de bezoekers van de site die hun favoriet boek mochten aanduiden. Liefst 3.411 hebben hun stem uitgebracht. Het hoogst aantal stemmen (735) ging naar het boek Verfmagie van Lannoo. In dit boek legt auteur Willem Fouquaert uit hoe je met de juiste patines en effecten oude spullen een nieuw leven kan bezorgen. Op de tweede en derde plaats eindigden de bouwgids Verstandig Bouwen en Renoveren en De 100 beste hedendaagse interieurs van Betaplus en Lannoo.

Architectuurboeken
Voor de wedstrijd van het meest inspirerende architectuurboek, georganiseerd door Architectura, werden twee prijzen uitgereikt: de prijs van de vakjury en de prijs van de architectenjury. De vakjury die bestond uit Marc Dubois, Stefan Devoldere, Chris Meplon, Stijn Bollaert en Roeland Dudal gaf de hoogste score aan het boek van het bureau De Vylder – Vinck–Taillieu, een uitgave van Mer Paperkunsthalle in samenwerking met Kunstcampus De Singel. Het boek haalde het van het boek Nieuwe werken en Woorden over het werk van Stéphane Beel van Lannoo en het boek Stadsvernieuwingsprojecten van ASP Editions. De prijs van de architectenjury, bestaande uit vijf architecten en interieurarchitecten, ging naar het boek Nieuwe Werken en Woorden over Stéphane Beel. Het boek over De Vylder-Vinck-Taillieu eindigde tweede en op de derde plaats eindigde X Reflecties van Luc Binst, uitgegeven bij Ludion.