Architectuur

Architectuurarchief Antwerpen digitaal ontsloten op Flickr

Architectuurarchief Antwerpen digitaal ontsloten op Flickr
Boerentoren Antwerpen
In afwachting van een professioneel uitgebouwde collectiewebsite (eind 2014), heeft het Architectuurarchief Provincie Antwerpen (APA) op de populaire fotowebsite Flickr al een 700-tal beelden van zijn archiefcollectie toegankelijk gemaakt voor het publiek. De foto’s zijn voor onderzoekers, studenten, architecten of trotse huiseigenaars een rijke bron van informatie.

Een wereld zonder beeldmateriaal is totaal ondenkbaar. Voor architecten zijn voorontwerpen, presentatietekeningen, maquettes, technische tekeningen en fotomateriaal de middelen om te communiceren met de bouwheer en het werk voor te stellen aan een ruimer publiek.

Gedeputeerde Luk Lemmens doet het initiatief uit de doeken: “Het Architectuurarchief Provincie Antwerpen (APA) staat voor de complexe taak om deze schat aan beelden te bewaren, te ontsluiten en toegankelijk te maken. Vanaf heden biedt het Architectuurarchief alvast een deel van zijn collectie aan op de fotowebsite Flickr. In afwachting van het volledig digitaal erfgoeddepot kunnen architecten, onderzoekers en studenten hiermee aan de slag. Geïnteresseerden kunnen vrij snuisteren in de beeldbank en zoeken op architect of type.”

Het Architectuurarchief maakt samen met het FotoMuseum en ModeMuseum Provincie Antwerpen deel uit van een pilootproject van het departement Cultuur rond het duurzaam behoud en beheer van digitale erfgoedcollecties. Een eerste versie van dit digitaal erfgoeddepot wordt tegen het einde van 2014 gerealiseerd.

De Flickr-account biedt in afwachting van zo’n professioneel uitgebouwd digitaal depot met publieke toegang tot de hele collectie een tijdelijke oplossing voor het ontsluiten van de erfgoedcollectie. Er zullen ook geregeld nieuwe beelden worden opgeladen.

www.flickr.com/photos/99643718@N07

Ook interessant