Verbouwen

840.000 euro voor restauratie Antwerpse Boerentoren

De Boerentoren in Antwerpen is dringend aan een restauratie toe. De gevels, samen met de interne staalstructuur, kampen met grote corrosieproblemen. Een duurzame herstelling door middel van de speciale techniek `actieve kathodische bescherming`moet ervoor zorgen dat de gevels voor lange termijn kunnen hersteld en bewaard worden. Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) heeft voor deze restauratie ruim 840.000 euro vrijgemaakt.

De schade aan de gevelbekleding in witte natuursteen is al vaker aangepakt, maar die boden volgens Bourgeois geen oplossing voor de oorzaken van de schade, namelijk de corrosie van de moeilijk bereikbare interne staalstructuur. Het aanbrengen van actieve kathodische bescherming moet er ditmaal echter voor zorgen dat de restauratie duurzaam is.

De Boerentoren, ook wel KBC-toren genoemd, is een van de blikvangers van de Antwerpse skyline. Met een lengte van 87,5 meter was de toren het hoogste gebouw van Europa toen hij in 1931 werd opgetrokken. Het gebouw prijkt sinds 1981 op de lijst van beschermde monumenten.

Boerentoren Antwerpen

Ook interessant