Verbouwen

Gevel Galeria Inno-gevel wordt gerestaureerd

Vlaams minister voor Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois trekt ongeveer 700.000 euro uit voor de restauratie van de gevel van het bekende Galeria Inno-winkelcomplex aan de Meir in Antwerpen. Het gebouw is een typevoorbeeld van een grootwarenhuis uit de belle époque en is sinds 1983 een beschermd monument. De onderste bouwlaag zal volgens de oorspronkelijke plannen hersteld worden, de rest van de gevel krijgt een opknapbeurt. Daarbij wordt extra aandacht gegeven aan de sculpturen die de gevel een hoge kunstwaarde geven en kenmerkend zijn voor de eclectische architectuur van de Meir.

In 2009 werd het houten buitenschrijnwerk al aangepakt, nu is de gevel zelf aan de beurt. "Deze gevelrestauratie maakt deel uit van een campagne die de restauratie en revalorisatie van de monumentale gevel en markante glazen koepelbekroningen beoogt", verduidelijkt minister Bourgeois.

In Galeria Inno, aan de Meir 82 en 84, bevond zich oorspronkelijk het Warenhuis Tietz, beter bekend als 'den tits'. De Duitse ondernemer Leonhard Tietz plaatste er begin vorige eeuw, na de verbredingswerken aan de Meir, een monumentaal winkelpand. In 1910 werd het populaire magazijn uitgebreid met het aanliggende hoekpand, de voormalige elektriciteitswinkel Moyson.

Na de Eerste Wereldoorlog kwam het warenhuis in een slecht daglicht te staan vanwege zijn Duitse oorsprong. De Belgische grootwarenhuisketen A l'Innovation, kortweg Innovation, nam de gebouwen over. Na een fusie-operatie heet de keten vandaag Galeria Inno.

Ook interessant