Verbouwen

Laatste fase gestart van Restauratie Antwerpse kathedraal

De restauratiewerken aan de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen is de laatste fase ingegaan. Onlangs werden enkele grote werkzaamheden afgerond zoals de gevelrestauratie en de restauratie van enkele belangrijke gebrandschilderde glas-in-loodramen. Na 50 jaar is de Antwerpse kathedraal weer uit de steigers.

De gefaseerde restauratiewerken aan de kathedraal werden opgestart door de provincie Antwerpen en zijn al aan de gang sinds 1965. Tegen 2015 moet alles, na 50 jaar, volledig afgerond zijn. De provincie heeft de renovatie al die tijd gefinancierd, met een toelage van de Vlaamse overheid. In totaal hebben de werken al meer dan 50 miljoen euro gekost.

Binnenkort worden ook de vernieuwing van de riolering, het stabiliteitsherstel van de zuidelijke kooromgang, de interieurrestauratie van de Sint-Vincentius- en Sint-Jozefskapel afgerond. Daarnaast werden de onderhoudswerken aan de daken, het plaatsen van een nieuw inkomportaal en de restauratie van de laatste twee koorkapellen en de volledige kooromgang onlangs opgestart.

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen

"De restauratie duurt al een halve eeuw, maar heeft de kathedraal jaar na jaar stukje bij beetje in haar oorspronkelijke glorie hersteld", vindt provinciaal gedeputeerde voor Cultuur en Erfgoed Luk Lemmens (N-VA). "Na deze operatie zou het gebouw voor minstens 50 jaar gevrijwaard kunnen worden van grote restauratiewerken."

Aan de buitenzijde valt vooral de reiniging en herstelling van de gevel op, al ziet die op sommige plaatsen die al jaren geleden onder handen werden genomen alweer vrij zwart. "Dat komt door de vervuiling en valt dus niet te vermijden", zegt architect Rutger Steenmeijer. "Gelukkig is dat vandaag minder schadelijk voor de stenen dan bijvoorbeeld de zure regen vroeger."

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen

Ook interessant