Nieuwbouw

Eerste staalconstructie komt toe op werf nieuw Havenhuis

De volgende dagen en weken gebeuren er indrukwekkende werken op de werf van het nieuwe Havenhuis in Antwerpen. Het eerste deel van de stalen constructies, het dak van het atrium, zal geïnstalleerd worden. Het gaat om zes grote panelen die de komende dagen op hun plaats worden gelegd. Na de kerstvakantie worden er in het atrium vier kolommen gemonteerd die dienen ter ondersteuning van de nieuwbouw. In het bestaande gebouw worden de ruwbouwwerken ondertussen verder voltooid. De restauratie van de buitenzijde van het bestaande gebouw zit eveneens in de laatste rechte lijn.

Transport per binnenschip

De onderdelen voor het atriumdak en de kolommen werden de voorbije maanden gemaakt in een atelier van Victor Buyck Steel Construction in Wondelgem. Per binnenschip werden de onderdelen tot aan de werf geleverd. Het gaat om zes panelen, waarvan de zwaarste 24 ton weegt, en 4 kolommen, waarvan de grootste 66 ton weegt en 40 meter lang is. Eens uitgeladen worden ze via speciale transportkarren tot aan de kraan gereden. De kraan tilt ze dan over het bestaande gebouw tot in het atrium. Ook al gaat het over enorme stukken, het is een zeer minutieus werk. Voor sommige delen is er tijdens de hijsoperaties slechts enkele cm speling aan weerszijden, andere delen moeten schuin ingehesen worden om niet te botsen met de bestaande dakgoten. De hele planning van de werken is sterk afhankelijk van het weer, er mag uiteraard niet teveel wind staan.

werkzaamheden havenhuis Antwerpen

Werf tot dusver

De site aan kaai 63 heeft de afgelopen maanden een heuse gedaantewisseling ondergaan. De ruwbouw van de ondergrondse parking is klaar, momenteel wordt er gewerkt aan de inrit van de parking. De centrale kern op de binnenkoer van het bestaande gebouw, een van de twee betonnen steunconstructies van de nieuwbouw, is eveneens klaar. Van de betonnen voorpoot, de tweede steunconstructie, zijn de eerste twee van vijf fases gestort. De voorbereiding van de derde stortfase is aan de gang. En eens de ruwbouwwerken in het bestaand gebouw zijn afgerond, start de montage van de speciale technieken op en wordt ook de binnenkant gerestaureerd en verder afgewerkt.

werkzaamheden havenhuis Antwerpen

Arbitrageprocedure

De werken voor de realisatie van het nieuwe hoofdkantoor van het Havenbedrijf gingen in september 2012 van start. Gaandeweg rees er een conflict tussen de onderaannemer die verantwoordelijk is voor de staalconstructie en het ontwerpteam. Het conflict gaat over de dimensionering van de staalknopen die in het ontwerp voorkomen, waardoor de hoeveelheid staal die nodig is om deze knopen te realiseren, kan beïnvloed worden. Aangezien beide partijen niet tot een overeenkomst kwamen, werd de contractueel voorziene arbitrageprocedure opgestart. Ondertussen worden de werken op de werf onverkort verdergezet.

werkzaamheden havenhuis Antwerpen

Impressie havenhuis Antwerpen

Ook interessant