Architectuur

Architectenbureaus hebben nog geen zicht op herstel

Architectenbureaus worden geconfronteerd met een verdere terugloop in werk en geen zicht op herstel. Dit blijkt uit de halfjaarlijkse conjunctuurmeting onder architecten van architectenbond BNA.
`De voorzichtige hoop van een half jaar geleden dat 2011 weer een wat positiever beeld zou laten zien, is verdwenen`, meldt de BNA. De brancheorganisatie noemt de bevindingen `alarmerend voor de sector.` Het aantal medewerkers zal in 2011 opnieuw afnemen, met 4%. Het honorarium zal naar verwachting met 4,5% dalen. Als dit wordt opgeteld bij de afname van werk en omzet met ruim 40% sinds het begin van de economische crisis, komen de bureaus gemiddeld bijna op een halvering van personeelsbestand en omzet. Bureaus die failliet zijn gegaan, zijn dan nog niet meegeteld.

De gemiddelde werkvoorraad in september 2011 komt uit op 5,1 maanden, tegen 4,7 maanden september 2010. Een half jaar geleden (februari 2011) bedroeg de werkvoorraad nog 5,6 maanden. Een terugloop bij de architectenbureaus houdt doorgaans in dat er ook minder bouwopdrachten in aantocht zijn. `Hiermee raakt de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland verder in een kramp`, aldus de BNA.

Gebaseerd op: Cobouw

Ook interessant