Nieuwbouw

Herstel bouwsector blijft uit

De Nederlandse bouwsector herstelt zich nog niet. Omzet en ontwikkeling van de personeelsomvang blijven achter, zo blijkt uit de nieuwe `Monitor Bouwketen` van Bouwend Nederland. Het EIB stelde de monitor samen.

De orderportefeuilles van architecten en ingenieurs zijn gemiddeld rond de 5,5 maanden. Bouwbedrijven hebben een gemiddelde werkvoorraad van 6,4 maanden en de schilder- en onderhoudsbedrijven hebben gemiddeld 4,8 maanden werk in portefeuille. De orderportefeuille zegt lang niet alles over hoe het gaat bij de bedrijven. Pas recent zijn tekenen van herstel te zien bij de bouwbedrijven en bij de ingenieursbureaus staat de werkvoorraad op het laagste punt ooit.

28% van de bouwbedrijven spreekt van stagnatie door onvoldoende orders. Ruim 40% van de architectenbureaus verwacht dat de omzet gaat afnemen. Bij de installatiebedrijven denkt meer dan 40% dat de omzet zal stijgen. Ongeveer 20% van de schilder- en onderhoudsbedrijven verwacht een afname in de omzet, een op de drie gaat uit van een toename van de omzet.

Gebaseerd op: Marketing Research Base