Architectuur

Terugblik: Is er een eeuwig leven voor uw architectenbureau?

Terugblik: Is er een eeuwig leven voor uw architectenbureau?
Er is duidelijk nood aan informatie over de thema’s ingroeien van medewerkers of vennoten, samenwerken en overnemen/overlaten. Voor de drie infosessies die NAV in april/mei daarover organiseerde, kwamen namelijk circa 300 architecten opdagen. De thematiek is breed en het programma was dan ook stevig gestoffeerd. Luc Van Laere van de Overnamemarkt (UNIZO) schetste met de nodige facts & figures de problematiek van de eindeloopbaan en de bedrijfsovername.

Een vraag die telkens terugkeert bij zowel kandidaat-overlaters als kandidaat-overnemers luidt: wat is een architectenbureau waard? Accountant en tax consultant Eddy Claesen ging dieper op deze brandende kwestie in. Hij legde uit waarom cijfers niet altijd de realiteit weergeven, bijvoorbeeld omdat het fiscaal resultaat erg verschilt van het economisch resultaat. In de drie volgende presentaties werden de praktische aspecten van een overname belicht vanuit respectievelijk een juridische (GSJ advocaten), een fiscale (SBB Accountants) en een verzekeringstechnische (Protect) invalshoek. De architecten zelf ontbraken niet. In een videoreportage schetste Karel De Mulder het ontstaan en de uitbreiding van de cvba A2D architects, terwijl Luc Vydt live kwam vertellen hoe hij in 2008, na een voorbereiding van vijf jaar, zijn ArchitectenStudio heeft overgelaten aan twee interne medewerkers en een externe architect.

In het najaar staan er opnieuw infosessies over continuïteit op het programma, die meer op jonge architecten gericht zullen zijn. Er verschijnt later ook een NAV-pocket waarin alle nuttige informatie wordt gebundeld. Wilt u nu al meer weten? Surf dan naar www.ingroeien.be.