Architectuur

Architect centrale figuur om energiezuiniger te bouwen

Architect centrale figuur om energiezuiniger te bouwen
Men kan er niet naast kijken. Batibouw stond volop in het teken van energiezuinig bouwen. Ambitieus wordt vooruitgekeken naar 2021, de streefdatum voor ‘bijna energieneutrale woningen’. De architecten zijn gemotiveerd om mee te werken aan deze transitie. Maar een aantal randvoorwaarden moet beter aangepakt worden, blijkt uit een enquête, begin 2011 uitgevoerd bij 400 architecten.

Architecten beseffen maar al te goed dat energiezuinig bouwen de te volgen weg is. De stijgende olieprijzen voeren trouwens de druk voortdurend op. In 2010 kon NAV, de Vlaamse architectenorganisatie, meer dan 5.000 architecten verwelkomen op bijscholingen over energiezuinig bouwen. In een enquête van begin dit jaar bevestigt 81,9% van de Vlaamse architecten dat er door de invoering van de energieprestatieregelgeving anders gebouwd wordt. In die evolutie vervult de architect als adviseur van de bouwheer en bouwgeneralist een centrale rol.

Architecten vinden strengere energieprestaties nodig en haalbaar, maar in de huidige context acht 72% van de architecten nul energiegebouwen een brug te ver.

Geconfronteerd met de huidige energieprestatieregelgeving is de architect vooral kritisch over de verplichte EPB software. Bijna 37% vindt die te complex. 32,8% vindt de regelgeving om te komen tot energiezuinige gebouwen in het algemeen te complex. Tenslotte stelt 25% dat er te onduidelijke en te beperkte eisen zijn voor renovatie.

Wat zijn volgens architecten de grootste technische uitdagingen voor een energiezuinige renovatie? Bijna 80% ziet koudebruggen of bouwknopen als het grootste knelpunt. 51% ervaart moeilijkheden om een pand voldoende te isoleren. En bijna 35% kan het moeilijk luchtdicht krijgen, terwijl dat toch niet onbelangrijk is om te komen tot een energiezuinig gebouw.

Verder stelt 26% van de architecten vast dat bouwbedrijven de eisen inzake energieprestatie te weinig beheersen. Volgens het architectenkorps laat ruim 50% van de bouwbedrijven kwalitatieve steken vallen op het vlak van een energiezuinige uitvoering.

Tenslotte schat de architect dat de kostprijs van een modale gezinswoning met 14% zal stijgen als men, zoals gepland, het energiepeil verstrengt van E80 naar E60. Hierbij moet natuurlijk opgemerkt worden dat de energiekost wel zal dalen.

NAV, de grootste sectororganisatie van architecten, herhaalt dat architecten zich mee scharen achter de ambities om energiezuiniger te bouwen. NAV vraagt vooral alert te blijven dat het regelgevend kader toegankelijk blijft voor de bouwprofessional, zowel voor de aannemer als voor de architect.

Coherentie tussen de verschillende beleidsdomeinen zal bovendien meer dan ooit belangrijk worden. Ruimtelijke ordening en energieprestatie zijn in deze optiek complementaire begrippen.