Antwerpse Westkaai Towers 5 & 6 winnen Brick Award 2018

29 mei 2018 Bron: DeJong&Verder
Antwerpse Westkaai Towers 5 & 6 winnen Brick Award 2018
Op 28 mei reikte Wienerberger de tweejaarlijkse Brick Award voor de 8e keer uit. Er waren bijna 600 projecten uit 44 landen ingediend voor deze wereldwijd toonaangevende prijs voor keramische architectuur. Deze editie kent een Belgische winnaar: Westkaai Towers 5 & 6 door Tony Fretton Architects in Antwerpen. De torens maken deel uit van een groter woonproject in een nieuw ontwikkelde gemengde woonwijk. Het project is ook winnaar in de categorie ‘Living together’.

Dit jaar deelden twee projecten de hoofdprijs. Tweede hoofdprijswinnaar werd het Kunstmuseum Basel Extension van Christ & Gantenbein. Het past goed bij het bestaande monumentale gebouw. De solitaire grijze bakstenen structuur is verbonden via een ondergrondse hal met het hoofdgebouw. Tevens categoriewinnaar ‘Sharing public spaces’. Alle winnaars overtuigden door bijzonder creatieve architectuurconcepten voor duurzame en toekomstgerichte huisvesting.

Deze editie van de Brick Awards kent ook een Nederlandse categoriewinnaar: Monadnock won in Wenen met het Atlas Huis in de categorie ‘Feeling at home’. Het Atlas Huis is een woning van hoge kwaliteit op kleine schaal met zorgvuldig gedetailleerd metselwerk binnen en buiten, dat overtuigde de jury.

Atlas Huis wint Brick Award

Atlas Huis: hoge kwaliteit op kleine schaal

Het Atlas Huis is in 2016 in een nieuwe woonwijk aan de rand van Eindhoven gebouwd. Architectenbureau Monadnock bewijst dat je een woning kunt bouwen in hoge kwaliteit op kleine schaal. Het ongepolijste karakter geeft het huis haar eigen signatuur. Het metselwerk is zowel binnen als buiten zorgvuldig gedetailleerd. Het Atlas Huis onthult een geraffineerd samenspel tussen massa en materiaal dat alle eisen op de proef stelde. De woning is gemetseld in rode baksteen met ruwe voegen om het robuuste karakter te versterken. De bouwmaterialen zijn zichtbaar gebleven, de woning is minimaal afgewerkt. De bovenste laag van het gebouw is gevoegd met een lichte kleur cement, zodat de klassieke plint afsteekt bij de lichte bovenste laag.

Andere prijswinaars Brick Award

Andere winnaars van de Brick Award 2018 zijn Terra Cotta Studio van Tropical Space in Ho Chi Minh, Vietnam (categorie ‘Working together’) en de Värtan Bioenergie CHP-fabriek van Urban Design & Gottlieb Paludan in Stockholm (categorie ‘Building outside the box’).

De bijzondere aanpak van 2 projecten werd dit jaar met ‘Special Prizes’ gelauwerd. Ze gingen naar Nicolás Campodonico Estudio voor de San Bernardo Chapel zonder stromend water en elektriciteit in het Argentijnse La Payosa. En naar AleaOlea architecture & landscape voor de restauratie van de oude kerk Vilanova de la Barca in Lleida die in de Spaanse burgeroorlog werd verwoest. Kijk voor meer informatie op www.brickaward.com.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo