Nieuwbouw

Als dakdekken wordt verheven tot kunst

“Een specialleke…” Dat is niet alleen het gloednieuwe Museum Aan de Stroom (MAS) in Antwerpen, maar zeker ook de opdracht om het golvende glas van dit kolossale gebouw te voorzien van waterdichte, thermische isolatie. Vandaar dat met Dekkers NV, onderdeel van Group Biesmans, werd gekozen voor een ervaren professional.
Het MAS in Antwerpen was de afgelopen maanden niet uit de actualiteit te branden. Dit pareltje van moderne architectuur, dat kunstcollecties uit diverse disciplines huisvest, opende medio mei de deuren. De beslissing tot oprichting van dit prestigieuze museum, gebeurde al meer dan 13 jaar geleden… Bij de keuze van de aannemers werd dan ook niet over één nacht ijs gegaan. Zo werden de platte daken en de gespecialiseerde isolatiewerken toevertrouwd aan Dekkers.

Niet evident

“Het was allerminst eenvoudig om het hoge, golvende glas waterdicht aan te sluiten,” vertelt Koen Mangelschots van Dekkers NV. “De aansluiting met de aanzet van de gevels was erg beperkt. Bovendien moest de isolatie de golven van het glas volgen. In totaal ging het om 400 à 500 lopende meter. Samen met de ontwerpers hebben we heel veel vergaderd over wat nu de beste oplossing kon zijn. Uiteindelijk hebben we een vloeibaar aan te brengen product op basis van polyurethaanhars en SBS bitumen voorgesteld als waterdichting. De architecten hebben onze expertise terzake gewaardeerd, zeker na de proefopstelling waarmee we onze oplossing visueel konden voorstellen.”

Dekkers koos voor een doordachte opbouw in diverse lagen: “Het primaire doel was uiteraard om de aansluiting met het glas waterdicht te maken en de gehele smalle boord rondom,” gaat de projectverantwoordelijke iets meer in detail. Ook diende er maximaal thermisch geïsoleerd te worden. Door de beperkte opstandhoogte werd er gekozen voor een hellende isolatie in aluminium gecacheerde PIR.

Nauwkeurigheid

Het aanbrengen van de golvende vloeibare dichting en thermische isolatie was niet eenvoudig. De isolatie diende perfect aan te sluiten aan de gebogen vormen en diende daarvoor voldoende mechanisch bevestigd te worden en nauwkeurig ingesneden te worden. De eerste laag dichting gebeurde met een smalle verfroller. Daarna werd er een polyesterwapening ingeplakt, waarbij de vorm van de profielen telkens perfect moest uitgeknipt worden. Daarna werd het geheel een tweede keer bedekt, zodat het gewapende geheel een volledige waterdichting garandeert.

Bijkomend zorgde Dekkers ook voor bitumineuze dichting binnen in het gebouw, goed voor zowat 3000 m² P4-membraan. Ook de vochtwering in de gevel van de bovenste verdiepingen van het MAS was voor hun rekening. Hiervoor werd Firestone RubberGard® EPDM gebruikt.

Flexibel

Dekkers ging met de vochtwering tegen de keldermuren van start in mei 2007. Later kwamen ook de daken van het MAS en de bijhorende paviljoenen, goed voor een totale oppervlakte van 1700 m². “Hier kozen we voor een opbouw van thermische isolatie met cellenglas, afgewerkt met een 2-laagse bitumineuze APP-waterdichting. Op het grote terras van het sterrenrestaurant plaatsten we eerst een P4 als dampscherm, daarna een hellingsisolatie van het type PIR, met daarna opnieuw 2 lagen bitumineuze dichting in de vorm van een P4 en een APP-membraan.”

“Bijkomende moeilijkheid was dat nog tijdens de uitvoering van het project werd beslist om een panoramisch dak aan te leggen voor het grote publiek,” gaat Koen Mangelschots verder. “Er werd dus erg veel flexibiliteit gevraagd, terwijl er een strikte planning en budgettering moest nageleefd worden. Het spreekt tevens voor zich dat voor zo’n prestigeproject de kwaliteit tot in de laatste details moest verzorgd worden. Anders werken vakmensen als topchef Vicky Geunes of kunstenaar Luc Tuymans uiteraard niet mee aan een project als het MAS.”

Meerwaarde

De totale aannemingssom van de werken die Dekkers aan het MAS uitvoerde, bedroeg 325.000 euro. “Dat is naar onze normen een middelgroot project, aangezien we intussen wel gespecialiseerd zijn in deze volume-opdrachten,” stelt Koen Mangelschots. “Denk maar aan de London Tower of de Noordster-toren, één van de vele andere referenties die van op het dak van het MAS kunnen gespot worden. We kiezen graag voor projecten waarin we een duidelijke meerwaarde kunnen betekenen, zoals ook het Antwerps justitiepaleis.

Ook interessant