Tuin

Alles wat je moet weten om een tuinhuisje te plaatsen

Alles wat je moet weten om een tuinhuisje te plaatsen
Staat een tuinhuisje hoog op je bucketlist? Je bent lekker buiten bezig geweest en nu jouw tuin winterklaar is, wordt het hoog tijd om eens werk te maken van je grote wens! Een huisje in de tuin is de perfecte plek om lekker te loungen, thuis te werken of te hobbyen. Bovendien staat het prachtig en is het een meerwaarde voor je woning. Zelf bouwen is voordeliger dan een aannemer inhuren en eigenlijk een stuk minder moeilijk dan je misschien zou denken, zeker wanneer je voor een prefab huisje kiest. Maar, waar moet je eigenlijk op letten bij het plaatsen van een tuinhuis? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet.

Huis kiezen

Je moet natuurlijk eerst bepalen hoe jouw tuinhuis eruit moet komen te zien. Heb je al een compleet beeld in je hoofd of ben je nog helemaal blanco? Met tuinhuisjes van Tuin Huis Winkel vind je alle informatie die je nodig hebt én kun je een tuinhuis test doen om te ontdekken wat jouw ideale model is. Met de tuinhuisjes van Tuin Huis Winkel kun je bijvoorbeeld een tweede woonkamer met terras maken, een combinatie van garage en gereedschap opslag, of een sauna. Groot, klein, met puntdak of zadeldak, de mogelijkheden zijn eindeloos!

Voorbereiding

Voordat je jouw favoriete tuinhuis gaat kiezen en bestellen, is het van belang om na te gaan of je een vergunning nodig hebt. Dit is per gemeente verschillend en hangt af van de afmetingen, de staat van het huis en de inrichting. Heb je dat geregeld, dan is het tijd om je te verdiepen in de fundering. Voor een klein schuurtje is een betonnen plaat al voldoende. Maar een massief houten huis is veel zwaarder en zal een stabiele ondergrond van een strook of puntfundering nodig hebben. Wat de beste fundering is, is dus afhankelijk van de grootte en het materiaal van het huis.

Onderhoud

Hoe moet ik mijn tuinhuis onderhouden? Een belangrijke vraag! Kunststof en aluminium hoeft nauwelijks onderhouden te worden, hooguit af en toe schoongemaakt. Hout is echter een ander verhaal en daar begint het al direct na het bouwen. Want dan moet het waterdicht gemaakt worden door het te impregneren. Op Tuin Huis Winkel lees je precies hoe je dat moet doen. Daarna kun je het verder afwerken met een kleurtje of beitsen. Beits moet ongeveer eens per twee jaar herhaald worden. Bij lak hangt het af van je smaak: als het huisje er als nieuw uit moet blijven zien, dan ook ongeveer eens per twee jaar. Vóór het beitsen en schilderen wel even goed afborstelen, schoonspuiten met de tuinslang en laten drogen.

Tip: draag voor je eigen veiligheid goede werkschoenen tijdens de bouw en het onderhoud!

Ook interessant