Tuin

Handleiding voor het kiezen van de beste blokhut

Handleiding voor het kiezen van de beste blokhut
Heb je te veel spulletjes die je liever buitenshuis wilt opbergen ? Wil je jouw nieuwe motorfiets of de fietsen van de kinderen een goede bergplaats geven ? Of droom je van een mooie extra leefruimte? Voor al deze zaken zou je kunnen opteren voor een blokhut in de tuin. Zoals je al aanvoelt, is de keuze van een blokhut in grote mate afhankelijk van de functie die eraan gegeven wordt. Dit bepaalt ook de grootte, het materiaal en de afwerking.

Kenmerken van een blokhut

Wat is nu zo kenmerkend voor een blokhut? Een blokhut heeft overlappende hoeken. Dit geeft een extra stevigheid aan de constructie. De overlappende hoeken laten ook toe om grotere wanddiktes te gebruiken. Dit maakt dat de blokhut sterker en duurzamer is dan een klassiek tuinhuisje met platte hoeken. Daardoor kun je grotere ruimtes creëren. Dit kan heel interessant zijn als je op zoek bent naar extra woonruimte. Het wordt helemaal interessant als je kiest voor een blokhut met overkapping. Dat geeft een extra overdekte ruimte waar je bijvoorbeeld kunt relaxen in een mooie lounge set.

Isolatie

Als je wilt genieten van extra woonruimte in de tuin, kan je best kiezen voor een blokhut met dikkere wanden. Dit is duurzamer dan een blokhut met dunnere wanden. De meeste blokhutten zijn ook uitermate geschikt voor isolatie. Dat is belangrijk om het hele jaar door te kunnen genieten van deze ruimte. Door goed te isoleren bespaar je uiteraard op de kosten voor verwarming, terwijl het ook aangenamer aanvoelt.

Model

Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen smaak die bepaalt hoe de blokhut er zal uit zien. Je wilt natuurlijk ook dat het past bij de stijl van het huis en de tuin. Gelukkig zijn er verschillende stijlen mogelijk. Zo kan je kiezen voor modern of klassiek. Door een ander dak of andere ramen te kiezen kan zo’n blokhut er meteen helemaal anders gaan uit zien. De ramen en deuren kunnen ook heel bepalend zijn voor het uitzicht van het bouwwerk. Grote schuiframen laten het geheel moderner aanvoelen. Voor de afwerking heb je bijvoorbeeld de keuze uit een klassieke houtkleur of een modern fris kleurtje. Voor elk wat wils.

Materialen

Omdat een ketting maar zo sterk is als zijn zwakste schakel, is het belangrijk om goed na te denken over de materialen. De keuze van het hout is zeer belangrijk om de duurzaamheid van de constructie te garanderen. Maar ook de ramen, deuren en het dak moeten voldoende kwalitatief zijn, zodat dat dan weer niet het zwakste punt wordt.

Bouwvergunning

Voor kleine bijgebouwen in de tuin heb je geen bouwvergunning nodig. De afmetingen van blokhutten die zonder bouwvergunning geplaats mogen worden, is verschillend van gemeente tot gemeente. Daarom kan je best eerst informeren bij de lokale overheid zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Eens je de beperkingen kent die door de gemeente opgelegd zijn, kan je kiezen voor een blokhut die binnen deze limieten past. Als je toch liever groter bouwt, vergeet dan niet eerst een bouwvergunning aan te vragen.

Nu je weet waar je op moet letten, kan je een weloverwogen keuze maken om nog meer te genieten van extra ruimte.

Ook interessant