Geen vergunning voor tuinhuis met overkapping

  BE   16 januari 2018 Bron: Bouw & Wonen / Philip Willaert
Geen vergunning voor tuinhuis met overkapping
Tuinhuizen met overkapping of blokhutten zijn erg en vogue. U vindt ze in allerlei vormen en maten. In de zomer geven ze de felle zon geen kans en bieden ze koelte voor de hele familie. In de winter kan u er lekker een houtvoorraad stapelen. Een beschutte plek met klasse en stijl, voor welke redenen dan ook. Veel mensen vragen zich af of hiervoor een bouwvergunning nodig is. Wij zetten een en ander op een rijtje.

Geen vergunning meer nodig voor tuinhuis of zwembad. Voor bepaalde kleine constructies, zoals een tuinhuis met overkapping of een zwembad, is geen stedenbouwkundige vergunning meer nodig. Voor bepaalde kleine constructies, zoals een tuinhuis of een zwembad, moeten we ons geen zorgen maken.

40m

Voor sommige constructies geldt nog een meldingsplicht, maar een groot deel kleinere werken hoeft voortaan vergund noch gemeld te worden. Voor een aanpassing of uitbreiding bij een woning van maximaal 40m2, zoals een garage of een veranda, zal voortaan een melding volstaan. De bouwheer moet de werken twintig dagen voor de aanvang ervan melden bij de gemeente, via een vast formulier.

Uitgebreid

Ook de lijst met werken die vrijgesteld zijn van een vergunning en die evenmin gemeld moeten worden, is uitgebreid. De vrijstelling geldt voortaan voor vrijstaande gebouwen met een maximale oppervlakte van 40m2 (zoals carports, tuinhuisjes...) en niet-overdekte constructies van maximaal 80m2 (terras, zwembad, vijver, ...).

Keuze genoeg

De hoogste tijd om een leuk tuinhuis uit te kiezen met overkapping. Nog zo gezellig en constructief snel te bouwen. Vooral het comfort speelt hier een rol: gezellig samen onder de overkapping als de zon schijnt, maar ook als het regent. Cocoonen dat het een lieve lust is, of nog: in je eigen tuin op vakantie gaan!

Geen vergunning voor tuinhuis met overkapping

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo