Vastgoed

Alles over het laten taxeren van je huis

Alles over het laten taxeren van je huis
Ga je een huis kopen of sluit je je hypotheek over? In beide gevallen moet je je huis laten taxeren omdat de bank wil weten hoeveel je huis waard is. Wat er komt kijken bij het taxeren van je huis en waar op gelet wordt lees je in dit artikel.

Waarom je huis laten taxeren?

Als je een huis koopt is het bijna altijd verplicht om een taxatie te laten uitvoeren, behalve in het geval van een nieuwbouwhuis. De bank wil weten of de investering die ze doet geen risico’s oplevert. Daarnaast is het zelf ook handig om te weten hoeveel je huis waard is. Door een taxatie te laten uitvoeren kan onderhandelen makkelijker worden omdat je precies op de hoogte bent van de plus- en minpunten van het huis.

De kosten van een taxatie

Er zijn verschillende soorten taxaties. Ben je van plan om tot 90% van de woningwaarde te lenen, dan kun je een desktop taxatie uit laten voeren. Dit is een online inschatting van de waarde van een woning door een onafhankelijke taxateur. De taxateur bekijkt dan of de waarde van de woning bepaald kan worden aan de hand van online data. Wil je meer dan 90% lenen, dan is het wel nodig om een fysieke taxatie te laten uitvoeren. Een fysieke taxatie kost ongeveer 600 euro. Wil je een taxatie laten uitvoeren, kijk dan eens op Taxatie.help.

Het oversluiten van je hypotheek

Ook als je je hypotheek wil oversluiten is het nodig om de waarde van je woning te weten. In sommige gevallen kan dit door een berekening te maken van de WOZ-waarde. Of dit kan is per bank verschillend. Als je hypotheek lager is dan 60% van de WOZ-waarde is een berekening op basis hiervan meestal voldoende. Als je hypotheek hoger is, is het wel nodig om je huis te laten taxeren.

Waar wordt op gelet tijdens een taxatie?

Tijdens een taxatie wordt er gelet op verschillende punten. Door te letten op de aanwezigheid en de kwaliteit van deze punten kan de waarde van het huis bepaald worden.

Basisinformatie en onderhoud

Allereerst wordt het bouwjaar opgezocht. Ook het type huis is van belang. Gaat het om een appartement, een eengezinswoning of een boerderij. Komt er veel zonlicht in het huis en hoe is het huis gebouwd. Er wordt grondig geïnspecteerd hoe goed het huis onderhouden is. Zijn er lekkages geweest en is er sprake van schimmel? Bladert er ergens verf van de muren en zit er asbest in het huis? Ook de oppervlakte en de inhoud van het huis worden opgemeten.

De omgeving

Ook naar het prijspeil in de omgeving wordt gekeken. Hierbij wordt de naar de gemiddelde prijs gekeken van de huizen die de laatste tijd in de omgeving zijn verkocht. Dit bedrag wordt meegenomen in de schatting van hoeveel een huis waard is. Er wordt ook gekeken naar de bereikbaarheid van voorzieningen en naar de plannen voor de toekomst. Wordt er bijvoorbeeld de komende jaren gebouwd in de omgeving?

Extra zaken

Zonnepanelen, een aanbouw, een garage of een eigen parkeerplaats verhogen de waarde van een huis. De taxateur onderzoekt ook de rechten en plichten rondom het huis. Is er bijvoorbeeld sprake van een recht van overpad.

Ook interessant